Home » TRI VEKA OŠ KRALJ PETAR PRVI
VESTI

TRI VEKA OŠ KRALJ PETAR PRVI

Kralj Petar

Svečanom akademijom u ponedeljak 22. oktobra, u Kombank dvorani biće obeleženo 300 godina Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“. Ovo je najstarija obrazovna ustanova u Srbiji.

Ovom svečanošću završava se niz kulturnih, naučnih i sportskih aktivnosti kojima ova škola slavi jubilej. Škola je ponosna na sve svoje đake i na sav njihov doprinos nauci, sportu, kulturi, umetnosti Beograda i Srbije. Među njima su i velikani: Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, Pavle Savić, Lola i Jurica Ribar, Vladeta Jerotić, Svetozar Gligorić, Ružica Sokić, Nikola Simić, Boža Prodanović, Minja Subota i drugi, navodi se u saopštenju OŠ „Kralj Petar Prvi“.

“Kralj Petar” i košarka

– U dvorištu škole „Kralj Petar Prvi“ davne 1923, godine odigrana je prva košarkaška utakmica u Beogradu. Tim povodom, u nedelji posvećenoj sportu, organizovano je druženje sa juniorima KK Crvena zvezda i KK Partizan. Uz podršku Košarkaškog saveza otvorena je i izložba posvećena ovom sportu. Nedelja nauke protekla je u seriji interaktivnih radionica, posvećenih Mihailu Petroviću Alasu, Milutinu Milankoviću i mnogim drugim našim velikanima svetske naučne scene. Protekli vekovi susreću novo doba, a naša dužnost je da ovaj jubilej dočekamo i proslavimo onako kako to i priliči – kaže direktor škole Mladen Stevanović.

U Srbiji su malobrojne institucije koje se mogu pohvaliti tradicijom kakvu ima OŠ Kralj Petar Prvi. Osnovana je 1718. godine kao Mala srpska škola u Beogradu. Deleći sudbinu svog naroda i svoje države, kroz uspone i padove, kojih je moralo biti, kroz vekove, trajala je i istrajala do trećeg milenijuma, do tri veka svoga postojanja.

Kralj Petar
Razglednica s početka XX veka

Škola se nalazi između Saborne crkve i Kalemegdana. Sadašnja zgrada projektovana je 1906. godine. Ova škola je delo najmlađe žene arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić, koja ju je projektovala u svojoj 23. godini. Zgrada škole je pod zaštitom države, zavedena pod rednim brojem 1.

Prvi učitelji iz Rusije

Utemeljitelj ove škole je bio mitropolit Mojsije Petrović.On je za potrebe škole doveo prve učitelje iz Rusije. Temelj učiteljstvu u ovoj školi postavio je Vuk Stefanović Karadžić koji je u ovoj školi radio kao učitelj. U ovoj školi učitelj je bio i gospodin Stevan Steva Todorović. On je prvi u škole u Srbiji uveo nastavu fizičkog vaspitanja. Kao učitelji radili su još i Jovan Miodragović i Pavle Šafarik.

U dvorištu škole je 1923. godine odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu. Kasnije, učenici ove škole Zoran Slavnić i Dragan Kapičić, kao i mnogi drugi đaci, postali su vrsni košarkaši jugoslovenske reprezentacije. Ono što je specifičnost i vrednost ove škole jesu mnoge znamnite ličnosti koje su svojim radom doprinele izgradnji i utemeljenju ove škole, tako da je ona već dugi niz godina jedna od najuglednijih škola u Srbiji.

Ime škole kroz istoriju

  • 1718-1839  Mala srpska škola u Beogradu
  • 1839-1844 Varoška normalna škola u Beogradu
  • 1844-1878 Osnovna škola kod Saborne crkve
  • 1878-1925 Osnovna muška i ženska škola kod Saborne crkve
  • 1925-1945 Osnovna škola Kralj Petar Prvi
  • 1945-1952 Osnovna škola broj 1
  • 1952-1993 Osnovna škola Braća Ribar
  • Od 1993. Osnovna škola Kralj Petar Prvi
Foto Facebook/oskraljepetarprvi
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/