Home » BEŽANJE SA ČASOVA: VELIKA GUŽVA U MALOM IĐOŠU
VESTI

BEŽANJE SA ČASOVA: VELIKA GUŽVA U MALOM IĐOŠU

prijava

Najviše prekršajnih prijava protiv roditelja čija dece beže sa časova ove godine su podnele škole u Nišu, Beogradu, Pančevu i Malom Iđošu.

U Malom Iđošu, koji ima samo tri škole, i to osnovne, podnete su subotičkom prekršajnom sudu čak 42 prijave. Poređenja radi, u Beogradu je podneta 41, i već su donete četiri pravosnažne presude.

Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu zakonsku kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos je 100.000 dinara.

Prijava za roditelje

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi naslednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu, pišu Večernje novosti.

Situacija se zaoštrila od kada je novi zakon o obrazovanju obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka mališana s nastave. Do ove školske godine time se bavila prosvetna inspekcija, a sada samo kontrolišu škole da li redovno prijavljuju đake i roditelje sudovima.

– Inspekcije su godinama podnosile prijave. Međutim, broj osuda protiv roditelja bio je mali, jer smo teško dolazili do okrivljenih. Često su u pitanju romske porodice, koje menjaju adrese, pa poziv za sud ne može da im bude uručen. Postupci se privremeno prekidaju, a s vremenom i zastare – kaže Milan Marinović, predsednik beogradskog Prekršajnog suda. On dodaje da su najčešće kazne bile opomene, ali je bilo i novčanih kazni.

Sankcije i za škole

Kako napominje, i osnovne i srednje škole dužne su da pokrenu prekršajni postupak kada je reč o neopravdanim izostancima. Mnoge srednje škole, međutim, to ne čine, budući da je samo osnovna škola obavezna.

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao – od 100.000 do milion dinara.

U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova gde ima najviše prekršajnih prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

– Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdanim časovima. Sigurna sam da nije tako – kaže, za “Novosti”, direktorka pančevačke Tehničke škole “23. maj” Nataša Zečević.

Tvrdi da u njenoj školi nema problema s prevelikim brojem neopravdanih časova, te da to rešavaju razgovorima, edukacijom i saradnjom sa roditeljima.

– Naši đaci umeju malo da skrenu na putu do škole, ali mi ih brzo vratimo – kaže Nataša Zečević.

Njena koleginica Dragana Krstić, direktorka OŠ “Mika Antić” u Pančevu, tvrdi da ta škola nema problema s neopravdanim izostancima učenika i da nisu podnosili prekršajne prijave protiv roditelja.

Opravdanje ili kazna

Kada učenik izostane sa časa, roditeljima se u roku od osam dana šalje obaveštenje da opravdaju časove. Oni potom imaju na raspolaganju osam dana od prijema da to učine. Ako to ne urade, sledi prekršajna prijava koju protiv roditelja piše direktor škole. Sud donosi presudu koja podrazumeva opomenu ili novčanu kaznu od 5.000 do 100.000 dinara.

Izvor Večernje novosti
Foto sr.wikipedia/dobrislava/ CC BY-SA 3.0
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/