Home » UČENICI IZ SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI
AKTUELNO

UČENICI IZ SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ROBOTICI

robotici

Dva tima iz Srbije otputovala su u četvrtak 13. decembra u Šangaj na Svetsko takmičenje u edukativnoj robotici (WER). Ovo je drugi put da Srbija šalje svoje predstavnike na ovo prestižno takmičenje. Ove godine 15. i 16. decembra u Kini predstavljaće je dve ekipe. Prva je iz Ogledne osnovne škole “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda, a druga „Politehnike – škole za nove tehnologije“.

Timove čine po tri učenika, koji na takmičenje odlaze u pratnji nastavnika, odnosno mentora. Oni će imati priliku da pokažu svoja znanja u programiranju i kodiranju na platformi Kripton 4 i 7 proizvođača Abilix.

Šampioni u robotici

Tema ovogodišnjeg takmičenja u robotici je „Informaciono doba“. Učenici će kao zadatke imati da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti nekoliko problema. Neki od njih su pohranjivanje podataka na server, reciklaža elektronskog otpada, onlajn kupovina, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

Učenici će na ovaj način imati priiku da pokažu svoje umeće da robota kodiraju i programiraju da izvrši precizne radnje pomoću kojih će rešiti zadate probleme.

Na takmičenju u Šangaju nadmetaće se više od 15.000 učesnika iz 50 zemalja. U kvalifikacijama za WER učestvovalo je više od 500.000 takmičara. Na kvalifikacijama u Srbiji koje su održane u aprilu u okviru programa Bitka za znanje koji sprovodi Fond B92, učestvovalo je 17 škola.

Među njima su se Ogledna OŠ “Vladislav Ribnikar“ i „Politehnika – škola za nove tehnologije“ pokazale kao najbolje u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Tako su se plasirale za svetsko takmičenje. Odlazak srpskih predstavnika u Kinu organizovao je i omogućio Fond B92 uz podršku donatora: Microsoft, Mozzart, SGS, Buck.

Izvor FondB92
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/