Home » KOMBINOVANI TEST NIJE “PROVALJEN” – A OVO SU REŠENJA
MATURA

KOMBINOVANI TEST NIJE “PROVALJEN” – A OVO SU REŠENJA

kombinovani test

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polagali su kombinovani test – hemija, fizika, istorija, geografija, biologija.

Rešenja kombinovanog testa možete pogledati OVDE.

Učenici će u četvrtak polagati test iz matematike, koji je odložen jer su se rešenja pojavila u javnosti uoči testa koji je bio zakazan za utorak.

U ponedeljak su polagali test iz srpskog jezika.

Ukoliko učenici bez greške urade sva tri testa mogu da osvoje 40 bodova, a na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogu da dobiju maksimum 60 bodova.

Osmi razred je prema podacima Ministarstva prosvete završilo 69.388 učenika, a u srednjima školama ima 76.239 slobodnih mesta.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna od 8 časova.

Upis učenika u srednje škole (osim za baletske i muzičke škole) biće 8. i 9. jula 2019. godine od 8 do 15 časova.

Kombinovani test – čudan, ali ne težak

Đacima, kako kažu, pitanja nisu bila naročito teška, mada su na neka odgovarali po pirncipu “eci peci pec”. Najviše problema zadali su im planinski venci u Srbiji.

“Čudno” im je bilo i pitanje u kom veku je izumljena parna mašina, a u kom pronađen penicilin.Često su primenjivali i “eci peci pec” princip, priznaju, imajući u vidu da je većina pitanja postavljena tako da se tačan odgovor zaokružuje.

Šarčević: Kriv je sistem

Ministar prosvete Mladen Šrčević posetio je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Beogradu i razgovarao sa učenicima koji su polagali kombinovani test.

Nakon razgovora sa učenicima Šarčević je novinarima rekao da je današnji kombinovani test bezbedan. On pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

On je ocenio da je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden još 2011. godine i dodao da se radi na novom modelu velike i male mature.

Ministar je najavio da će se matura ubuduće raditi elektronski.

– Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA projekte. On obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu – rekao je Šarčević.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/