Home » EVO ZAŠTO JE JELENA IVANČIĆ NAJBOLJA MLADA MATEMATIČARKA EVROPE
VESTI

EVO ZAŠTO JE JELENA IVANČIĆ NAJBOLJA MLADA MATEMATIČARKA EVROPE

jelena ivančić

Jelena Ivančić nije prvi put u medijima. Pisao je o njoj i mojranac.rs u nekoliko navrata. Razlog je jednostavan: Ona je najbolja mlada matematičarka Evrope. Od prošle nedelje dobitnica je zlatne medalje na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Velikoj Britaniji, kao i specijalnog priznanja – Mirzahani nagrade, koje se dodeljuje samo devojkama.

Jelena Ivančić (17), učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, već pet godina osvaja medalje na takmičenjima širom sveta. Zlato je osvojila i na poslednjem, što je njen do sada najveći uspeh, pišu “Večernje novosti“.

Od više od 600 srednjoškolaca iz sveta koji su se takmičili na Olimpijadi, bilo je svega 65 devojaka, a od svih njih najbolja je bila Jelena.

Jelena Ivančić “na megdanu” od sedmog razreda

– Takmičim se od sedmog razreda, kada sam upisala Matematičku gimnaziju. Ggodišnje osvajam oko pet medalja i do sada ih imam više od 20 – priča Jelena: “Zlato koje sam osvojila na Olimpijadi u Batu do sada mi je najveći uspeh. Biti najbolji na Međunarodnoj olimpijadi cilj je kojem svi matematičari streme i izuzetno sam ponosna na ovaj uspeh”.

Jelena je jedna od svega pet devojaka Matematičke gimnazije, od kada ova škola postoji, koja je počela da odlazi na Olimpijade već od prvog razreda srednje škole.

Jelena Ivančić
Mlada šampionka: Jelena Ivančić, Foto: www.egmo.org

Osim toga, poslednjih godina, dodeljuje se i Mirzahani nagrada, koja nosi ime po čuvenoj iranskoj matematičarki Marjam Mirzahani.

To je specijalno priznanje za postignuće kandidata ženskog pola na ovom takmičenju, a dodeljuje se najboljim devojkama za svaki kontinent. Evropski dobitnik bila je Jelena, a njeni rezultati bolji su od svih ostalih nagrađenih devojaka.

Uprkos velikom trudu, vrednom radu koji godinama traje, Ivančićeva kaže da ima sasvim dovoljno vremena za prijatelje, izlaske i druženje.

Recept za uspeh

– Ne družim se samo sa decom iz Gimnazije, kako se uglavnom pretpostavlja. Moje najbolje drugarice pohađaju Muzičku i Vazduhoplovnu školu. Uz roditelje i dva starija brata, one su moja najveća podrška i navijači na takmičenjima – priča Jelena.

Ona kaže i da je pred ovu Olimpijadu patentirala najbolji recept za uspeh.

– To je učenje uz mnogo šetnje, druženja i smeha. Ovoga puta bila sam ubedljivo najopuštenija. Učila sam, spremala se, ali nisam zapostavljala prijatelje – kaže.

Matematika, muzika, plivanje…

Da matematika nije njen jedini svet, svedoči i podatak da je Jelena završila Muzičku školu, da svira klavir, kao i da se dugo bavila plivanjem.

– Uporedo sa matematikom, intenzivno učim engleski jezik, nameravam da studiram na Kembridžu ili Prinstonu, pa će mi znanje tog jezika biti neophodno. Već za nekoliko meseci počeću da pripremam papirologiju za apliciranje za stipendiju, a nameravam da studiram teorijsku matematiku. Mada, zanimaju me sve oblasti, algebra, analiza, topologija, teorija brojeva, kombinatorika…

Osvojila 41 od 42 poena

Na Međunarodnoj olimpijadi radilo se dva dana po tri zadatka, za četiri i po sata, a Jelena je imala 41 od maksimalna 42 boda, kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

– Po ideji Kembridža, poslednjih sedam godina, održava se i posebna Evropska matematička olimpijada za devojke. Srbija je među tri najbolje zemlje, a Jelena Ivančić najbolja matematičarka Evrope – tvrdi Ognjanović.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/