Home » Mini pivara na fakultetu
SLUČAJ

Mini pivara na fakultetu

pivo

Škola nisu samo knjige, učenje, testovi, već može da bude i proizvodnja piva. To pokazuje slučaj novosadskog tehnološkog fakulteta. Na njemu je, naime, nedavno otvorena mini pivara, koja bi trebalo da bude korištena u nastavne i naučnoistražovačke svrhe.

Kako će pivo da utiče na srpsko obrazovanje?

pivo
Pivara na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da će pogon mini pivare dodatno osnažiti postojeću istraživačku infrastrukturu. A omogućiće, dodaje i dalji razvoj Tehnološkog fakulteta u ovoj važnoj oblasti.

– Kompanija Carlsberg Srbija donirala je Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu mini pivaru u nastavne i naučnoistraživačke svrhe. Mini pivara će, takođe omogućiti intenzivnu saradnju fakulteta sa industrijom piva. Ovo je odličan primer javno privatnog partnerstva sa jedne strane, i odlična osnova za razvoj dualnog obrazovanja u visokom u ovoj oblasti, sa druge – rekao je Šarčević otvarajući mini pivaru.

pivo
Komponente za pravljenje piva

Ocenio je da su Carlsberg i Dunđerski Fondacija prepoznali Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu kao visokoškolsku ustanovu koja obrazuje kvalitetne kadrove. Zbog toga još od 2015. godine dodeljuju stipendije najboljim studentima II, III i IV godine osnovnih akademskih studija i master akademskih studija studijskog područja Prehrambena biotehnologija.

Ministar je podsetio da se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu tehnologija proizvodnje piva izučava od 1959. godine, kada je fakultet i osnovan.

Pivara će studentima omogućiti konkretan rad na pojedinačnim uređajima i celokupnoj proizvodnji piva.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/