Home » NADOKNADE: OD PRETČASA DO PRODUŽENOG ČASA
AKTUELNO

NADOKNADE: OD PRETČASA DO PRODUŽENOG ČASA

nadoknade

Produženi zimski raspust se završava i škola počinje u ponedeljak 24. februara. Ostaje, naravno, pitanje nadoknade izgubljenih časova.

Ministarstva prosvete ima dve preporuke. Prva je da se časovi nadoknađuju kao pretčas, a druga da redovni časovi budu produžemi na 60 minuta.

Razlog je, kako su naveli, to što će subote biti „prebukirane“ mnogim takmičenjima.

Đaci u centralnoj Srbiji treba da nadoknade četiri, a u Vojvodini pet radnih dana.

– To može da se nadoknadi pretčasima, posle časova, ali i da se produzi čas na 60 minuta. Znaju direktori škola to dobro – kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Biće, naravno, zanimljivo videti kako će da izgleda dan u srednjoj školi sa sedam časova od po 60 minuta.

Drugo, ako se škole odluče za pretčas-varijantu, to bi značilo da bi čitavih mesec dana, pa i više, svakog dana imali pretčas.

Izgleda, naime, da se i sada, kao i prošle godine, gleda samo na formu, a ne i na suštinu nadoknade izgubljenih časova.

Prethodne godine je, takođe, bilo vrlo „kreativnih“ ideja pojedinih direktora, koji su pokušali da izvrdaju da nadoknade časove.

Ministarstvo prosvete je, inače, saopštilo kako je procenjeno da su se „u Vojvodini i centralnoj Srbiji stekli uslovi da se u ponedeljak  nastavi školska godina“.

– Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” smanjen je broj obolelih za oko 50 procenata i nastavlja se trend opadanja obolelih. Mera je poslužila svojoj svrsi i važno je da se ne gubi više od nastave – rekao je ministar Šarčević.

U Srbiji je, inače, prema poslednjim podacima Instituta “Batut”, u nedelji od 10. do 16. februara, registrovano 14.711 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

– Registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa, ali i široka geografska rasprostranjenost. Najviša uzrasno-specifična stopa od 573,31 beleži se u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine – saopštili su iz Instituta “Batut”.

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Vojvodina 7 a ne 5! Zar je moguće da ne znate ni to! A da ne pričam da je epidemija već završena kada je proglašen raspust! Sram Vas bilo! Ministarstvo prosvete, bruka!

https://www.facebook.com/ranacportal/