Home » PISMENOST: ČETVRTACI NA PROVERI DOGODINE
AKTUELNO

PISMENOST: ČETVRTACI NA PROVERI DOGODINE

pismenost

Čitalačka pismenost i razumevanje teksta prvi put će biti proveravana u osnovnim školama naredne godine. Učenici četvrtog razreda u martu 2021. godine, učestvovaće u međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti i razumevanju teksta – PIRLS.

Prethodno, do kraja marta ove godine biće održan probni test među četvrtacima u 36 odabranih škola.

pismenost
PIRLS testiranje biće provedeno marta 2021. godine

PIRLS je međunarodna studija koja meri i upoređuje trendove razvoja čitalačke pismenosti učenika četvrtih razreda (uzrasta 10 godina). Ova studija pruža jedinstvenu priliku da se prikupe međunarodno uporedivi podatke o čitalačkim kompetencijama učenika u tom uzrastu. Države učesnice, takođe, ovako prikupljaju podatke o nivou podsticanja čitanja u školi i kod kuće, kao i relevantne informacije o kvalitetu nastave u školama.

Pismenost pod lupom

Pitanja na testiranju nisu vezana za konkretne predmete. Svako pitanje vezano je samo za tekst koji deca na početku čitaju. To znači da nije potrebno predznanje, priprema, niti afinitet prema bilo kom predmetu. Pitanja su poznata i ista su za svu decu, u svim zemljama sveta u kojima se istraživanje održava.

U testiranju učestvuju cela odeljenja, jedno ili dva po školi.

– Ovo testiranje daće nam rezultate na osnovu kojih ćemo proceniti znanje i sposobnost naših đaka desetogodišnjaka, proceniti kvalitet rada učitelja i nastavnika, i što je najvažnije, proceniti i planirati naredne korake u svrhu poboljšanja celokupnog obrazovnog sistema – ističe Nacionalni kooordinator istraživanja i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Na pitanje da li je ovo testiranje slično PISA testovima koji su pokazali nedovoljnu funkcionalnu pismenost 15-godišnjaka, Ranđelović kaže da ova dva testiranja ne liče, da su različita i da očekuje znatno bolje rezultate.

Konferencija povodom ovog istraživanja, na kojoj je učestvovalo oko 190 istraživača i koordinatora iz više od 60 zemalja sveta, održana je nedavno u Beogradu .

pismenost
Šarčević: Čitalačka pismenost je osnova svih drugih pismenosti

Šarčević: Neophodna evaluacija

Skup je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Jedna od vrednosti PIRLS 2021 je, prema njegovim rečima, mogućnosti da utvrdimo karakteristike obrazovnog sistema koje doprinose postignućima u oblasti čitalačke pismenosti, a koja je osnova svih drugih pismenosti -matematičke, prirodno-naučne, finansijske.

– Bez ovakvih evaluacija nisu moguće strateške pripreme budućih aktivnosti, koje će doprineti kvalitetu obrazovanja i dobrobiti pojedinca i društva – rekao je Šarčević.

PIRLS se sprovodi u petogodišnjim ciklusima, a prvi ciklus je realizovan 2001. godine. U istraživanje su uključene i države iz okruženja – Hrvatska, Slovenija, BiH i Crna Gora.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/