Home » VRAĆANJE U ŠKOLE: Opravdano stručno, za roditelje mučno
AKTUELNO

VRAĆANJE U ŠKOLE: Opravdano stručno, za roditelje mučno

vraćanje u škole

Pre samo nekoliko dana ministar prosvete rekao je da vraćanje u škole nije opcija. Medicinska struka, pak, ima drugačije mišljenje kada je u pitanju vraćanje u škole. Koga slušati?

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut, naime, objašnjava da bi vraćanje u škole imalo smisla za jačanje kolektvnog imuniteta.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević objasnila je na TV B92 da su stručnjaci napre bili za to da deca što duže idu u školu. Raspust bi onda bio što duži. Nisu, međutim, kako je rekla, hteli da rizikuju da se neko dete razboli.

Vraćanje u škole – muka za roditelje

– Vraćanje u školske kolektive jeste stručno opravdano. Ima opravdanja i da se ide tokom leta u školu. Ali za roditelje bi to bila prava noćna mora – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila je da virus slabi s dolaskom toplijeg vremena. Izvesno je, međutim, da će se pojaviti na jesen.

– Vrlo je izvesno da će se virus ponovo javiti na jesen, ali nikada ne može da se ponovi ovako. Teoretski može da mutira i da se ponovo javi novi virus. Ali nema on toliku sposobnost antigenske mutacije, kao virus gripa – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da će se strategija za jesen praviti u odnosu na to kakav bude bio kolektivni imunitet.

vraćanje u škole
Učionice ostaju prazne

Povodom najavljenog otvaranja zelenih pijaca doktroka Darija Kisić Tepavčević je rekla da je važno da se poštuju mere zaštite.

Socijalno distanciranje

– Boravak na otvorenom prostoru svakako smanjuje verovatnoću zaražavanja. Ali bi trebalo nositi maske, da budemo na bezbednoj udaljenosti – objasnila je ona.

– Dugo će termin socijalno distanciranje biti na snazi, ne možda zvanično, ali u našoj glavi – rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da bi otvaranje granica i aerodroma moglo da se očekuje polovinom sledećeg meseca.

– Ipak, ukoliko dođe veliki broj ljudi koji nemaju imunitet, nama bi pao nivo kolektivnog imuniteta. A ima i povoljnija okolnost, ako dođu oni koji imaju imunitet, on će se povećati. Ali uvek razmišljate o onome što je veći rizik – objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da ne postoji siguran način da se proveri unos virusa.

– Karantin od 28 dana će zavisiti od toga odakle dolaze. Moguće da će se za neke kategorije kao one koji dolaze u državne posete, stručne posete biti potreban nalaz da su kovid-negativni, u periodu od recimo 24 sata. To je jedan od načina, ali ni to ne garantuje potpunu kontrolu – navela je epidemiolog dr Kisić Tepavčević.

Vraćanje u normalu

Ona je rekla da bi krajem sledećeg meseca život mogao da se vrati u normalni tok.

– Kada se zvanično kaže da više nema vanrednog stanja, i dalje će određene mere biti na snazi – objasnila je ona.

Ona je rekla da će do potpunog olakšanja doći kada niko ne bude na respiratoru, i ne bude smrtnih ishoda, a posebno kada broj novih slučajeva bude nula.

– To će biti mnogo značajnije od samog ukidanja vanrednog stanja – dodala je dr Darija Kisić Tepavčević.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/