Home » ĐACI BEZ EKSKURZIJA, RODITELJI BEZ PARA
EKSKURZIJE / IZLETI

ĐACI BEZ EKSKURZIJA, RODITELJI BEZ PARA

novac za ekskurzije

Đaci su ove školske godine ostali bez ekskurzija, izleta i rekreativnih nastava. Roditelji su, pak, dobrim delom ostali bez para. Postoje, doduše, dve opcije. Jedna je da prihvatanje zamenskog putvanja. Druga je da novac za ekskurzije ipak bude vraćen.

Za sada je, međutim, reč samo o novcu koji je ostao na računima škola. I novac za ekskurzije koji su škole već prebacile agencijama ipak može da bude vraćen roditeljima. Na te pare bi, međutim, oni mogli da čekaju čak do sredine januara 2022. godine!

Rok za to je, naime, 14 dana od isteka roka za organizaciju zamenskog putovanja, a to je 31. decembar 2021. godine!

Sve to je u skladu sa Uredbom o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Saveti roditelja po školama bi ove nedelje, poželjno je do utorka 26. maja, trebalo da se izjasne za koju su varijantu. Direktori su o tome obaveštavali savete roditelja.

Novac za ekskurzije – izgubljen u prevodu

Neki direktori su, međutim, slučajmo ili ne, propustili da u dopisu spomenu varijantu da agencije vrate uplaćeni novac za ekskurzije. Jedine dve opcije koje su naveli je da škola vrati novac kojiej ostao na školskom računu i izbor zamenskog putovanja.

Škole su, naime, potpisivala ugovore sa agencijama koje su, preko javne nabavke, dobile da organizuju ekskurzije, izlete i rekreativne nastave.

Javnim nabavkama je, uglavnom, predviđeno da se avans agencijama uplaćuje do 60 odsto vrednosti najkasnije 10 dana pre dana polaska. Taj novac za ekskurzije škole trenutno ne mogu da vrate roditeljima.

Ali taj novac za ekskuzije mogao bi da bude iskorišćen za neko zamensko putovanje, koje bi bilo realizovano u narednom periodu, ne dužem od godinu i po dana.

Preostali uplaćen novac za ekskurzije, koji škole nisu prebacile na račun agencije, je na računima škola. I taj novac trebalo bi da bude vraćen roditeljima u najkraćem roku.

Novac bi, naravno, bio vraćan srazmerno u odnosu na ono što su roditelji platili i što je škola uplatila agenciji.

Postoji, takođe, još jedna mogućnost,a to je da se čeka dopis Ministarstva prosvete da putovanja mogu da se realizuju. To znači da bi ekskurzije i izleti mogli da se realizuju u septembru i oktobru. I za to bi, naravno, bila potrebna nova saglasnost Saveta roditelja i anketiranje svih roditelja.

Jedini koji su načisto u celoj priči su osmaci, jer oni iduće godine ne mogu da računaju na ekskurziju u osnovnoj školi. Njima će kompletan novac svakako morati da bude vraćen. Roditelji osmaka će od 1. juna 2020. moći da podnose zahteve školama za povraćaj novca.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/