Home » Koliko košta petočasovni izlet do Kalemegdana i obilazak dva muzeja?
EKSKURZIJE / IZLETI VESTI

Koliko košta petočasovni izlet do Kalemegdana i obilazak dva muzeja?

izlet
Foto Sanja Petrović

Školska ekskurzija i izlet su ove godine još veći „luksuz“ za koji roditelji moraju da izdvoje više novca nego prethodnih godina, a jedan od primera su i jednodnevne posete muzejima.

Beogradske osnovne škole nude svojim đacima jednodnevni, odnosno poludnevni izlet sa posetom Kalemegdanu, Prirodnjačkom i Etnografskom muzeju po ceni od 1.800 dinara po učeniku, piše BIZLife.

izlet

Cena ulaznice za osnovce i srednjoškolce, kako stoji na sajtu Etnografskog muzeja, iznosi 200 dinara. Za Prirodnjački je još jeftinija – 150 dinara (grupne posete).

Iz toga proizilazi da od 1.800 dinara koliko košta ovaj petočasovni „aranžman“ tek nešto više od šestine ovog iznosa se odnosi na ulaznice u muzeje. Ostatak ide na organizovani prevoz i dnevnice za učitelje ili učiteljice, odnosno vodiče. Prostom računicom se dolazi da, ako razred ima od 30 đaka, na pomenute prateće obaveze „otpada“ 43.500 dinara.

izlet
Foto Sanja Petrović

Pojedine škole vode đake u Radmilovac za 1.850 dinara po detetu, gde je cena ulaznice (bez vodiča) 200 dinara za dete od 5 do 15 godina. U prethodnoj školskoj godini slična situacija je bila sa predstavama u dečijem pozorištu Boško Buha. Pojedine škole u Beogradu naplaćivale su 1.300 dinara po učeniku, dok je karta za decu iznosila 400 dinara. Dakle, razlika je više nego dva puta veća od cene same karte.

Nije loše podsetiti, iako je jasno, da prevoz podrazumeva vožnju na dužini jedne, eventualno dve linije gradskog prevoza.

Kako da ih ne pustimo?

Ipak, ovoliko skupe „avanture“ za decu, odnosno roditelje, prolaze bez neke moguće korekcije na vidiku. Zašto? Odgovor možda „leži“ u jednoj korespodenciji roditelja. Jedan se pita da li je ovo „dranje kože“, a drugi odgovara: „Jeste, ali kako da ih ne pustimo?“

Mediji su već polovinom septembra pisali o novom „tarifiranju“ đačkih ekskurzija, navodeći da su neke škole već dobile prve ponude za rekreativne nastave. Prema tim ponudama, roditelji ćaka nižih rareda osnovne škole moraće da izdvoje i preko 40.000 dinara .

Jedna beogradska škola dobila je za učenike drugog razreda ponudu za Divčibare koja iznosi 43.000 dinara. U drugoj će za sedam noći na Zlatiboru roditelji morati da izdvoje 38.000 dinara.

Izvor BIZLife

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/