Home » Sajam: osnovci predstavili projekte – od humanosti do robotike
VESTI

Sajam: osnovci predstavili projekte – od humanosti do robotike

Sajam

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod nazivom „Učinimo svet boljim“, u nedelju je bio mesto gde su učenici i nastavnici osnovnih škola iz Srbije predstavili projekte, eksperimente, prezentacije, muzičke i dramske tačke koje realizuju u školama.

Drugog danas sajma na štandu Ministarstva prosvete Osnovna škola „Vasa Čarapić“ iz Belog potoka predstavila je aktivnosti koje sprovodi u okviru obogaćenog jednosmenskog rada. Učenici ove škole izveli su tačku dečije igre iz knjige „Zavrzani“. Takođe, svoje aktivnosti u okviru obogaćenog jednosmenskog rada predstavila je i OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja i OŠ „Živojin Perić“ iz Beograda.

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Pančeva predstavila se kroz  projekat „Matematika je svuda oko nas“ i „Eko Zmajko“.

sajam

Kreativne radionice

Radove iz kreativne radionice predstavili su učenici OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Idvora. Učenici i nastavnici iz OŠ „Ilija Garašanin“ iz Aranđelovca predstavili su, između ostalog, primere dobre prakse kroz primenu programa Montesori, NTC metoda kritičkog mišljenja u nastavi, primenu robotike u nastavi.

OŠ „Branko Radičević“ iz Pančeva predstavila je Radnu stanicu za reciklažu, ali i radove i knjigu pesama učenika sa Daunovim sindromom. Oni su govorili i o ulozi škole u oblasti inkluzije i izveli predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“. Oni su predstavili i metod Učenje izvan učionica „Muzej u koferu“.

Posetioci su mogli da vide i predstavu „Mnogo nemira zbog Šekspira“ u izvođenju učenika OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka.

U konferencijskoj sali prikazan je film o „OŠ Sveti Sava“ iz Vrčina, kao aktivnosti škole u okviru Erazmus programa i projekta „Učimo svi zajedno“, a potom prezentacija o školi OŠ „Moša Pijade“ iz Ivanova.

Sajam

Indukcioni globus

Na štandu Ministarstva znanja iz meteorologije, robotike i astronomije predstaviće učenici iz OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca. Predstavnici OŠ „Ivan Gundulić“ iz Novog Sada predstavili su rad humanističke sekcije, kao i aktivnosti učenika u promovisanju tolerancije i drugarstva. Učenici i nastavnici ove škole su u konferencijskoj sali predstavili projekat „Ne nasilju, da drugarstvu“, kao i „Humanost je u modi“.

Na ovogodišnjem sajmu predstavili su se i nastavnici i učenici OŠ „Svetozar Miletić“ iz Zemuna. Oni su publici demonstrirali „upotrebu indukcionog globusa“ i kako se reciklaža može upotrebiti u modi.

OŠ „Majka Jugovića“ iz Zemuna predstavila je tradicionalno kulturno nasleđe – vez, kaligrafiju i tkanje i projekat „Dovedimo prirodu u grad – Hotel za insekte“.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Novog Sada izveli su igorokaz „Mala škola velikog srca, otvorena za sva saznanja.

Sajam

Održiv sistem

Inače 52. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava održava se pod sloganom „Učinimo svet boljim“.

„Obrazovanje u Srbiji je dostupno na osam jezika nacionalnih manjina, čime se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti. Nastavićemo proces digitalizacije i modernizacije našeg školstva, a to ćemo sprovesti kroz različite projekte i u saradnji sa našim partnerima. Želimo da naš sistem bude održiv za učenike, prosvetne radnike i sve radnike naših škola. Naši obrazovni sistem kontinuirano teži ka progresu – rekla je na otvaranju Sajma prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Četvrtak 26. oktobar je Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izlagači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Radno vreme 52. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava (kao i 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga) je od 10 do 20 časova. Za vikend, odnosno u petak subotu i nedelju, Sajam je otvoren do 21 sat.

Cena ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, za grupne posete (najmanje 20 osoba/učenika) 250 dinara.

Parking: 150 dinara po satu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/