Home » HPV Atlas – vakcina protiv HPV dostupna, ali neiskorišćena
RAZVOJ / ZDRAVLJE VESTI

HPV Atlas – vakcina protiv HPV dostupna, ali neiskorišćena

Vakcina protv HPV
Foto Dragan Mujan

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u Srbiji o trošku države od juna 2022. godine. Upkos tome, svega pet odsto od ukupnog broja dečaka i devojčica od devet do 19 godina je vakcinisano.

Činjenica da je vakcina protiv HPV preporučena i bedsplatna, svakako je ohrabrujuća. Mnoge stvari je, međutim, moguće još poboljšati u ovoj oblasti. Organizovani skrining na rak grlića materice, ubacivanj enovih metoda za otkrivanje bolesti, neinformisanost…

U Srbiji, na žalost, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica raka grlića materice

Sve to navedeno je prilikom predstavljanja publikacije „HPV atlas“ koju objavljuje Evropski parlamentarni forum. Srbija se prvi put našla u ovoj publikaciji koja predstavlja uporedni pregled aktivnosti 47 evropskih država na polju prevencije oboljenja izazvanih HPV. Prema tim parametrima Srbija se našla na 29 mestu. Slično rangirane države su Litvanija, Andora, Kipar, Grčka, Gruzija, Slovačka, Rumunija i Španija.

Publikaciju „HPV atlas“, koja je 6. oktobra prezentovana u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, objavljuje Evropski parlamentarni forum, mreža poslanika širom Evrope, sa sedištem u Briselu. Aktivnosti 47 evropskih država rangiraju se na polju prevencije oboljenja izazvanih HPV, prema parametrima koji pokazuju nivo uspešnosti koje države sprovode u prevenciji raka grlića materice i ostalih kancera izazvanih humanim papiloma virusima.

Vakcina protiv HPV
Foto Dragan Mujan

Skrining ne funkcioniše

Kada je reč o Srbiji, istaknuto je da je vakcina protiv HPV preporučena i finansirana od strane države kako za devojčice, tako i za dečake. U mnogim lošije rangiranim zemljama vakcina je isključivo namenjena devojčicama.

Ustanovljeno je, međutim, da može da se poboljša organizovani skrining na rak grlića materice. On u Srbiji ne funkciniše, već žene samoinicijativno odlaze na preglede.

Kada je reč o analizama, naznačeno je da se u Srbiji radi samo PAPA test na rano otkrivanje raka grlića materice , ali ne i nove citološke metode. Takođe, podaci u Srbiji nisu javno dostupni kada je reč o stopi vakcinisanih od HPV. Informacije o merama prevencije raka grlića materice putem digitalnih platformi nadležnih institucija zdravstvene zaštite je pohvaljen. Međutim, onlajn informacije o raku grlića materice i skriningu mogu biti poboljšane.

Zemlje koje su dosta lošije rangirane od Srbije su Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rusija, Ukrajina, Albanija, Turska, Monako… U ovim zemljama vakcinacija protiv HPV nije preporučena, ne finansira ih država ili su vakcinacijom obuhvaćene samo devojčice. U ovim zemljama, takođe ne postoji skrining na rak grlića materice, ali žene slabo odlaze na preglede kod ginekologa.

Podela na Istok i Zapad

Prvu dozu vakcine primilo je 27.415 dece uzrasta od 9 do 19 godina. Od toga je 78 odsto bilo ženskog, a 22 odsto muškog pola

„Podela između Zapada i Istoka Evrope u pogledu politike prevencije HPV je očigledna. Pri čemu Zapad generalno pokazuje sveobuhvatnije i efikasnije politike u poređenju sa Istokom. Danska, Švedska i Finska su šampioni u sprovođenju prevencije HPV Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina su zemlje sa najlošijim rezultatima. U poređenju sa prethodnim godinama, Severna Makedonija, Moldavija, Gruzija, Slovačka i Poljska beleže dobar trend za zemlje istočne Evrope, u kojima je uočeno poboljšanje. Ipak, u odnosu na 2020. godinu napredak postoji. Pa tako sada 39 zemalja nudi nacionalni rutinski program vakcinacije, što je četiri više u odnosu na 2020. U 30 zemalja mogućnost imaju i devojčice i dečaci da se vakcinišu HP vakcinom. Čak 13 zemalja unelo je ovu novinu u odnosu na prethodni period. Registar HPV vakcina trenutno ima 23 zemlje. Za Srbiju se očekuje da to uvede do kraja godine“; istakao je Leonidas Galeridis iz  Evropskog parlamentarnog foruma.

U Srbiji, na žalost, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica ove bolesti. I to uprkos tome što imamo dostupno efikasno „oružje“ u rukama. Najalarmantniji podatak je da prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života. To je direktna posledica široko rasprostranjenog HP virusa, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Najviše vakcinisanih u Čačku, Beogradu i Novom Sadu

„Tokom prethodnih 15 meseci dato je ukupno 54.690 doza vakcina protiv HPV. Prvu dozu vakcine primilo je 27.415 dece uzrasta od 9 do 19 godina. Od toga je 78 odsto bilo ženskog, a 22 odsto muškog pola. Zbog toga molim roditelje dečaka da ih vakcinišu. Odgovorno tvrdim da vakcina ne utiče na smanjenje plodnosti, odnosno ne izaziva sterilitet. Uzrasta od 9 do 14 godina prvu dozu vakcine primilo je 14.823 dece od kojih je 57 odsto potpuno vakcinisano drugom dozom. U uzrastnoj grupi od 15 do 19 godina, prvu dozu vakcine je primilo 12.592 deteta od kojih je skoro 60 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze vakcine. Najveći broj dece u odnosu na planiranu populaciju vakcinisano je na teritoriji Čačka, Beograda i Novog Sada“, – rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Vakcina protiv HPV
Foto Dragan Mujan

Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je da je dostignut takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, da je sada fokus države usmeren na prevenciju.

Molim roditelje dečaka da ih vakcinišu. Odgovorno tvrdim da vakcina ne utiče na smanjenje plodnosti, odnosno ne izaziva sterilitet, kaže ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić

Fokus na prevenciji

„Jedan od dokaza da smo fokus pomerili ka prevenciji jeste uvođenje HP vakcine od juna prošle godine o trošku države, za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina. Za razliku od nekih država koje su uvele samo za devojčice, mi smo odlučili suprotno. Uvezli smo najbolju, devetovalentnu vakcinu, koju je SZO proglaila bezbednom i efikasnom vakcinom. Zahvaljujući „HPV atlasu“ i podacima koje nam pruža, omogućeno nam je da uporedimo podatke sa drugim zemljama. Da na primerima dobre prakse vidimo šta sve možemo da unapredimo kako bi ovu, ni malo bezazlenu, infekciju stavili pod kontrolu. U Srbiji je vakcinisamo samo pet odsto od ukupnog broja dečaka i devojčica u starosnoj grupi koji su kandidati za HPV vakcinu. Zato nikako ne možemo da budemo zadovoljni ovim rezultatom. Moramo da se potrudimo da opseg  vakcinacije u što kraćem periodu bude što veća“, rekla je prof. dr Radojević Škodrić.

Treba imati u vidu da je visok obuhvat imunizacije dečaka takođe veoma bitan. Dokazano je da postoji povećana stopa oboljevanja od raka anusa, penisa i usne duplje, za šta je takođe odgovorna HPV infekcija.

„Država je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV-a. Međutim, dosadašnji odziv na imunizaciju protiv ove infekcije je vrlo slab što pokazuje izveštaj EPF. Takođe, mnogi roditelji ne znaju da imaju mogućnost besplatne HPV imunizacije za svoju decu. Upravo današnji skup treba da predloži rešenja za veći obuhvat HPV vakcinacije kako bismo zaštitili decu. Rak grlića materice jedini je rak koji možemo prevenirati jednostavnom imunizacijom. Kao osoba koja vodi udruženje pacijentkinja i koja je preživela rak, apelujem na roditelje da vakcinišu i zaštite svoju decu“, istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/