Home » PRIJAVLJIVANJE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE OD 1. JUNA
UDŽBENICI

PRIJAVLJIVANJE ZA BESPLATNE UDŽBENIKE OD 1. JUNA

prijavnljivanje za besplatne udžbenike

Prijavljivanje za besplatne udžbenike za narednu školsku godinu trajaće od 1. do 15. juna. Ko propusti rok, ostaće bez besplatnih udžbenika.

Zainteresovani roditelji, odnosno staratelji učenika treba da se prijave u školama. Svaka škola je odredila vreme i mesto za prijavljivanje za besplatne udžbenike.

Roditelji, odnosno staratelji, u školi potpisuju prijave za besplatne udžbenike. Uz prijavu za besplatne udžbenike, roditelji treba školi da dostave i dokumentaciju, koja zavisi od osnova po kojem se prijavljuju za besplatne udžbenike.

Prijavljivanje za besplatne udžbenike – dokumentacija

1. Za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica: važeće rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći

2. Za učenike koji su treće ili svako naredno rođeno dete u porodici: potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove koju dete pohađa o svojstvu učenika/studenta za svako dete u porodici

3. Pisanu saglasnost da škola može da obrađuje te podatke (svi koji se prijavljuju).

Za učenike sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, nije potrebno dostavljanje posebne dokumentacije, već samo potpisana prijava.

Takođe, nije potrebno dostavljati potvrdu o statusu učenika za stariju braću/sestre koji pohađaju istu osnovnu školu, već samo navesti njihova imena i odeljenja u prijavi.

Na osnovu Odluke Vlade Srbije, pravo na besplatne udžbenike u školskoj 2020/21. godini imaju:

1.Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći),

2. Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu

3. Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje ne stiču po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)

4. Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja (pohađa neku od obrazovnih ustanova).

Prethodnih godina je nešto više od 80.000 učenika dobijalo besplatne udžbenike. Prošle godine, međutim, bilo je i dodat problema oko dosatve besplatnih udžbenika. U mnoge škole, naime, oni nisu stigli pre početka školske godine. A kada su i stigli, u neke su stigli polovni udžbenici.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/