Home » KLIMATSKI PAKET I ZA DECU U SRBIJI
AKTUELNO

KLIMATSKI PAKET I ZA DECU U SRBIJI

„Klimatski paket“ u domaćoj verziji biće uskoro dostupan i deci i mladima u Srbiji. Reč je, naime, o inovativnom, interaktivnom udžbeniku o klimatskim promenama pod nazivom „Klimatski paket”.

Ovaj inovativni obrazovni paket namenjen je za predškolce, osnovce i srednjoškolce. Namera je da se doprinese podizanju svesti i nivoa upotrebljivog znanja o klimatskim promenama i njihovim posledicama.

Osim što se u ovoj oblasti kriju najvažnije i najtraženije profesije budućnosti, neophodno je nove generacije obrazovati u pravcu očuvanja i regeneracije životne sredine, kako bi obezbedili zdraviju, bezbedniju i čistiju sutrašnjicu.

Paket će sadržati udžbenik prilagođen nastavi za decu u osnovnim i srednjim školama. U njemu će biti više od 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapa-poster klimatskih promena i priručnik za predavače.

klimatski paket

Klimatski paket na srpskom stiže u avgustu

Paket će tokom avgusta biti preveden na srpski sa lokalnim primerima i prikazima realnih uslova. Tako će biti prilagođen potrebama domaćeg obrazovnog sistema. Adaptacija „Klimatskog paketa” podrazumeva i niz treninga za predavače iz oblasti biologije, geografije, fizike, i zaštite životne sredine.

Upravo u te generacije polažemo nade da isprave propuste koje smo napravili do sada i ozdrave planetu. Zbog toga je obrazovanje usmereno na klimatske promene od prvih školskih dana ključno za formiranje stava i svesti mladih.

„Klimatski paket” pruža znanja i svojom interaktivnom prirodom angažuje mlade od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta.

Adaptacija i nadgradnja „Klimatskog paketa” za potrebe rada sa decom i omladinom u Srbiji poverena je organizacijama Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, UG Zlatiborski krug i Mikser.

„Klimatski paket” je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP. Izvorni paket je kreirao interdisciplinarni tim ruskih eksperata uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, nastavnike…

Do sada, paket je preveden i sproveden u još sedam država istočne Evrope i centralne Azije.

Srpska adaptacija udžbenika odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Izvor Grenef
Foto climate box
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/