Home » DRUGO POLUGODIŠTE: Kada se deca vraćaju u školu?
AKTUELNO

DRUGO POLUGODIŠTE: Kada se deca vraćaju u školu?

ružić

O povratku đaka u školske klupe još je rano pričati. A o tome da li će se raspust završiti 18. januara, ili može doći do zatvaranja škola, odlučuje Krizni štab. To poručuje ministar prosvete Branko Ružić.

„Nije realno da u ovom trenutku prognoziramo takve stvari. Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno u saradnji sa nadležnim institucijama i organima. U skladu sa promenama situacije preduzimaćemo odgovarajuće mere. Konačnu odluku će, kao do sada, donositi Krizni štab“, rekao je Ružić.

Na pitanje mogu li sezonski grip i korona u kombinaciji da dovedu do zatvaranja škola, Ružić je rekao da su sve prethodne mere uvedene sa namerom prevencije eventualnih negativnih efekata.

„Trudićemo se da na tome istrajemo. Za sve opcije smo pripremljeni, ali je aksiom da vaspitno-obrazovni proces neće i ne sme stati“, rekao je Ružić.

On je dodao i da je ponosan i zahvalan svoj deci i nastavnom i nenastavnom osoblju na izuzetnoj disciplini i posvećenosti da svako dete dobije adekvatno obrazovanje, a da škole ostanu mesto gde se virus ne širi.

„Među učenicima je taj procenat bio između 0,4 i 0,5 odsto. Procenat zaposlenih kako nastavnog i vannastavnog osoblja nije prešao pet odsto. To je dokaz upravo ove discipline i poštovanja preventivnih mera“, rekao je ministar u intervjuu za Telegraf.rs.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je završeno polugođe i kako odgovara na komentare da je bilo nikad više petica, Ružić je odgovorio da „zadovoljiti sve želje i očekivanja nije nikad moguće“.

Da deca ne uče napamet

„Posebno ne u ovako izazovnim vremenima. Mislim da svi treba da budemo zadovoljni. Deca su krenula u školu na vreme, za razliku od dosta drugih zemalja. Važno je i da nijedan dan nije prošao uzaludan i da obrazovanje nije trpelo. Svakako, ocenjivanje se sprovodi u vanrednim okolnostima u skladu sa pravilnicima i u najboljem interesu dece“, dodao je on.

Analiza Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokazala je da je nešto manje od polovine učenika bilo odlično na kraju osmog razreda prošle godine. A svaki peti imao je prosek 5.00, ali da je njihovo znanje ispod proseka.

Ružić je naveo da se sa sledećom školskom godinom završava i reforma kurikuluma što će zaokružiti proces promene učenja.

„Da deca ne uče napamet određeni broj podataka ili informacija, već da znaju kako da to stečeno znanje i upotrebe. Sa tim verujem da ćemo svaku sledeću analizu obogatiti boljim podacima. Naravno sve zahteva vreme. Jeste jedan maratonski proces koji će za krajnji epilog svakako imati kvalitetno sticanje znanja“; rekao je Ružić.

On je dodao i da ne vidim takozvane “rak rane” bilo kog nivoa obrazovanja.

„Smatram da je to jedan od najvažnijih sistema u svakoj državi pa i u našoj i da ćemo već započetim reformama svakako unaprediti čitav sistem obrazovanja u Srbiji na način koji će korespondirati sa vrednosnim odrednicama svih modernih država“, kaže ministar.

Na pitanje da li će biti nekakvih novih pravila i izmena u polaganju male mature, zbog produžetka školske godine, on je odgovodio da je namera da se školska godina završi na regularan način.

„Školska godina je pomerena za dva do četiri dana. Svakako ćemo kredibilne odluke donositi u skladu sa stavom Kriznog štaba i epidemiološkom situacijom. Ali namera jeda se školska godina završi i u takvim okolnostima na regularan način“, zaključuje Ružić.

Izvor Telegraf.rs
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/