Home » „Takmičari generacije” za promociju učenika sa izuzetnim rezultatima
TAKMIČENJA VESTI

„Takmičari generacije” za promociju učenika sa izuzetnim rezultatima

takmičari generacije
Ministarstvo prosvete

Platforma „Takmičari generacije”, namenjena promociji učenika koji pokazuju izuzetne rezultate na takmičenjima republičkog i međunarodnih nivoa, puštena je u rad u utorak 12. decembra.

Ova platforma će da predstavlja bazu podataka za dalju promociju učenika, njihovih rezultata i samih takmičenja. Istovremeno će da promoviše i obrazovne politike koje su usmerene na to da učenici dostižu maksimalne kapacitete i budu uspešni.

takmičari genetracije

To je, pored ostalog, u izjavi Tanjugu, a koju prenosi Politika, izjavio pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

U utorak su dodeljena i priznanja i nagrade za 112 učenika koji su postigli izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Organizovana 32 takmičenja

„U prošloj školskoj 2022/2023. godini, na svim nivoima takmičenja i smotri za učenike osnovnih škola, od školskog do republičkog, učestvovalo je, kao i prethodnih godina, više od 60 odsto učenika osnovnoškolskog uzrasta”, naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, na republičkom nivou takmičenja u prošloj godini plasiralo se ukupno 1.374 učenika. To predstavlja oko 2,1 odsto generacije učenika koji su prošle godine bili osmi razred.

Organizovano je ukupno 32 takmičenja i ostvareno četiri učešća reprezentacije Srbije na međunarodnim takmičenjima.

„Od ovih 1.374 učenika, u skladu sa utvrđenim kriterijumima na osnovu postignutih rezultata, kao najbolji među najboljima, istakli su se takmičari generacije, njih 112. To je 0,2 odsto najuspešnijih iz ove generacije od 65.000 učenika”, istakao je Pašić.

takmičari generacije

Naveo je da je u toku prijavljivanje osmaka za izborni predmet koji će polagati kao treći test na završnom ispitu. Đaci mogu da se prijave putem portala Moja srednja škola ili u svojim školama do 29. decembra.

 „Do sada je 27.808 učenika iskazalo interesovanje iz kog predmeta će polagati treći test na završnom. Od toga 82 odsto prijava je bilo putem portala Moja srednja škola. Trenutno se najviše učenika opredelilo za test iz geografije 39,6 odsto. Slede biologija za koju je interesovanje iskazalo 37 odsto prijavljenih učenika. Zatim istorija 10 odsto, hemija 7,7 odsto i fizika 6 odsto prijavljenih učenika”, rekao je Pašić.

Dodao je da je novina za ovu godinu viber zajednica – Moja srednja škola info tim. Njoj je pristupilo 17.000 roditelja i zaposlenih u školama i na taj način je poboljšana komunikacija.

Inače, platforma „Takmičari generacije” izrađena je u saradnji Ministarstva prosvete, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva informisanja i telekomunikacija na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije.

takmičari generacije
Ministarstvo prosvete
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/