Home » Uskršnja jaja – pripazite na rok trajanja
AKTUELNO RAZVOJ / ZDRAVLJE

Uskršnja jaja – pripazite na rok trajanja

U zavisnosti od toga da li su na sobnoj temperaturi ili u frižideru, jaja imaju različit rok trajanja.

Dekorisana, ofarbana uskršnja jaja lepo izgledaju na stolu. Ali trebalo bi znati da kuvana imaju znatno kraći rok nego sveža. Zbog toga se ne smeju dugo držati kao ukras na stolu.

Osnovno pravilo u čuvanju namirnica je da jaja posle kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

Jaja posle Uskrsa

Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs. U većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo. Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija. Kao rezultat toga mogu se pojaviti trovanja. Procesom kuvanja sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja ga inače čuva. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo uticaju vazduha, temperature i bakterija.

U prilog tome govori i podatak da se svake godine posle Uskrsa u američkim bolnicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa,. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti dan ili najkasnije naredni dan. Dok su u frižideru bezbedna su za jelo i do šest dana.

IZVOR:  Danas.rs i Nova.rs

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/