Home » Besplatni muzeji za Međunarodni dan muzeja – od starog Egipta do Tita
MAGAZIN VESTI VIKEND

Besplatni muzeji za Međunarodni dan muzeja – od starog Egipta do Tita

Muzeji
Foto Muzej Jugoslabvije

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja obeležavaju se 18. maja. Tim povodom mnogi muzeji pripremili su posebne programe. Ulaz u većinu muzeja biće slobodan.

Međunarodni dan muzeja ustanovljen je sa idejom da promoviše ulogu i značaj koje muzeji imaju u savremenom društvu

Evo našeg predloga koji bi muzeji mogli u subotu da budu na vašoj listi za obilazak.

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije biće otvoren za posetioce od 10 do 18 časova, a za individualne posete ulaz će biti besplatan.

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije – „Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje“, pripremljen je i raznovrstan program.

Od 10 sati u Saradnju sa Jugoslovenskom kinotekom počinje prikazivanje dokumentarne serije o Josipu Brozu Titu „Tito – poslednji svjedoci testamenta“ reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali zgrade Muzej 25. maj). Svakodnevno će biti emitovane po dve epizode serijala (sa izuzetkom 20. i 21. maja). Serijal se završava 25. maja kada će biti emitovane poslednje tri epizode.

U 11 i 12 sati biće organizovano stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije, a od 13 do 14 javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici Đorđa Andrejevića Kuna

U 18: je autorsko vođenje kroz izložbu Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta.

Narodni muzej

Narodni muzej u Beogradu će Međunarodni dan muzeja proslaviti kroz stručno vođenje, radionicu i razgovor. Na taj način, celodnevni program je raznovrstan i prilagođen svim uzrastima.

U 12 časova biće održano stručno vođenje pod nazivom Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja. Od 13 časova započeće radionica za decu Staroegipatska božanstva. Kroz nju će posebna pažnja biti usmerena na božanstva koja su se poštovala u Starom Egiptu, te na priču o religiji u Starom Egiptu. Ipak, prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina je obavezno. Naposletku, u 18 časova biće održan razgovor Rukopisne knjige kao svedoci kulturnog razvoja.

Narodni muzej Niš

Nški Narodni muzej organizovaće devet predavanja na svojim lokalitetima.

U Arheološkoj sali od 12 sati višeg kustosa Muzeja Slobodan Mitića govoriće o srednjovekovnom oružju. Od 13 sati o srpskom srednjovekovnom novcu govoriće kustos Stanislav Pavlović.

Na Arheološkom nalazištu Medijana u 12 sati počinje predavanje direktorke Muzeja Vesna Crnoglavac o mozaicima po kojima je lokalitet poznat.

Na istom mestu od 13 sati o Konstantinu Velikom govoriće istoričarka Sanja Mladenović.

U Logoru „12. februar“ biće održana četiri predavanja o logoru na Crvenom krstu, ali i o bombardovanju Niša 1999. godine.

U kompleksu Ćele-kula muzejska savetnica Marina Vlaisavljević održaće predavanje o Stevanu Sinđeliću.

Muzej Vojvodine

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu će tokom čitave subote na stalnoj postavci dežurati kustosi istoričari, arheolozi, etnolozi i istoričari umetnosti. Ako dolazite sa decom, na raspolaganju vam je Harlampijeva mapa. Pomoću nje možete, prateći stihove i igrajući se sa svojim detetom, samostalno da obiđete izložbu. Za najmlađe postioce na raspolaganju je i Teatrić Muzeja Vojvodine sa tri lutkarske predstave – Otkud šlem u babinoj bašti (15 časova), Au što je lepa mlada (17 časova) i Kad je Zelenko sreo Ajšu (19 časova).

U 12 i u 18 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz izložbu Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca. Na kraju, u 20 časova će biti otvorena izložba Jelen – eho božanskog. Kao deo otvaranja na platou ispred Muzeja održaće se koncert na kom će nastupiti sastav Brothers&Sisters.

Muzej Vojvodine će biti otvoren za posetioce od 10 časova do ponoći. Ulaz u Muzej će biti besplatan.

Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske u Novom Sadu pripremila je bogat muzejski program. U 13 časova biće održana promocija knjige Dvadeset godina odrastanja uz umetnost. U 16 časova je dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja. Od 17 časova će početi kreativna radionica Na talasima umetnosti namenjena porodicama sa decom, kao i zainteresovanim posetiocima svih uzrasta.

Od 18 časova, u okviru Otvorenog konzervatorskog ateljea, posetioci će imati priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske, a od 19 časova i u svečane salone. U 21 čas počinje autorsko vođenje kroz izložbu Inspirisani Francuskom. Sat vremena kasnije vodiće se razgovor o muzičkom spotu koji su Beyoncé i njen suprug Jay Z snimili u Luvru.

Vrata Galerije Matice srpske biće otvorena od 10 do 24 časova. Ulaz će biti slobodan.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/