Home » Završeni prijemni ispit za upis u specijalne srednje škole
AKTUELNO MATURA VESTI

Završeni prijemni ispit za upis u specijalne srednje škole

prijemni ispit

Ove godine za prijemni ispit se prijavilo 7.100 kandidata, a mesta u srednjim specijalizovanim školama ima za 5.000 učenika prvog razreda. Najveće interesovanje je i ove godine za IT odeljenja, matematiku.

Učenici koji su naklonjeni prirodnim naukama polagali su prijemni za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke polagali prijemni za specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Oni koji su položili prijemni i ostvarili dobar rezultat još uvek ne mogu da odahnu. Oni će zajedno sa ostalim đacima u generaciji polagati malu maturu u junu. Nakon male mature popunjavaju listu želja, kao svi ostali maturanti, sabiraju im se bodovi iz škole i sa testova i tek tada se upisuju u željenu srednju školu. 

Najveće interesovanje i ove godine vlada za specijalizovana IT odeljenja gimnazija. Odeljenja za računarstvo i informatiku ima u 49 škola, za njih je planirano 1.080 mesta, a za polaganje prijemnog ispita prijavljeno je 1.898 učenika u celoj Srbiji.

Prijemni ispit za IT odeljenja u gimnazijama mali maturanti iz Beograda polagali su u Prvoj i Devetoj beogradskoj gimnaziji. 

Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije navodi za Euronews Srbija “Đaci koji su polagali prijemni se upisuju u srednju školu kada i svi ostali učenici. Popunjavaju listu želja na osnovu ostvarenih rezultata”.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji ove godine biće upisano jedno specijalizovano IT odeljenje. Andrejić kaže da svake godine upisuju onoliko učenika, koliko učenika te godine završi školu. Ove godine imaju kapaciteta da upišu jedno odeljenje, 20 učenika.

“Upisujemo onoliko učenika koliko ove godine završava četvrti razred. Nemamo prostornih kapaciteta za više, potpuno smo ispunjeni. Zbog toga ne možemo svake godine da upišemo po dva odeljenja. Prostor nam je jedini problem”, naveo je on.

Posebna odeljenja za biologiju i hemiju

U Osmoj beogradskoj gimnaziji ove godine upisuju jedno specijalizovano odeljenje za IT i jedno specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju. Samo dve gimnazije u Beogradu (Osma i Peta) imaju specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju. Prijemni se ove godine polagao u Petoj beogradskoj gimnaziji.

“Prijavilo se nešto više od 100 učenika, a kako su mi rekli prijemni je položilo 80 odsto učenika. Ima dovoljno učenika da se formiraju dva odeljenja, po jedno u ove dve gimnazije. Naravno, biće i onih koji su položili prijemni, a neće moći da upišu to specijalizovano odeljenje”, kaže za Euronews Srbija Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.

Dodaje da je to smer koji upisuju đaci koje vole biologiju i hemiju i ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz tih predmeta. Većina njih kasnije upisuje Medicinski fakultet.

“Iz tog odeljenja na Medicinski fakultet upisalo se prošle godine 86 odsto učenika. To su učenici koji vole biologiju i hemiju i oni od početka znaju da žele da budu lekari”, kaže Brajević.

IZVOR: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/124167/zavrseni-prijemni-ispiti-za-talentovane-ucenike-sta-ih-jos-ceka-pre-upisa-u-zeljenu-skolu/vest

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/