Home » PRAVA UČENIKA
PRAVA UČENIKA

PRAVA UČENIKA

Svako dete ima pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, a škola je u obavezi da to omogući.

Tokom školovanja, deca imaju svoja prava koja mogu da ostvaruju samostalno i kroz odeljensku zajednicu.

U poslednje dva razreda osnovne škole i kroz učenički parlament.

Svako dete ima pravo na:

  1. kvalitetan obrazovno-vaspitni rad;
  2. uvažavanje ličnosti;
  3. podršku za svestrani razvoj ličnosti, podršku za posebno iskazane talente i njihovu afirmaciju;
  4. zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja;
  5. blagovremenu i potpunu informaciju o pitanjima od značaja za njegovo školovanje;
  6. informacije o njegovim pravima i obavezama;
  7. učestvovanje u radu organa škole, u skladu sa zakonom;
  8. slobodu udruživanja u različite grupe, klubove i organizovanje učeničkog parlamenta;
  9. podnošenje prigovora i žalbe na ocenu i na ostvarivanje drugih prava po osnovu obrazovanja;
  10. pokretanje inicijative za preispitivanje odgovornosti zaposlenih u školi ukoliko neko do prethodno navedenih prava nije ostvareno;
  11. ostvarivanje svih prava deteta i učenika, prava na zaštitu i na pravično postupanje škole prema učeniku i kada povredi neku od obaveza;
  12. pravo na stipendiju, kredit, smeštaj i ishranu u domu učenika, u skladu sa posebnim zakonom.
RANAC portal

RANAC portal

5 Komentara

Click here to post a comment

  • Molim vas za odgovor ili tumacenje. Dete je u skoli povredilo glavu, kada ga je drugo dete slucajno gurnulo. Udarac glavom je bio u radijator, prilikom cega je doslo do krvarenja. Osoblje skole je saniralo povredu i vratilo dete na nastavu. Mi kao roditelji smo saznali da je doslo do povrede od drugih roditelja, nakon cega smo kontaktirali skolu. Dete je u tom trenutku vec bilo na nastavi. Pitanje je da li je osoblje skole bilo u obavezi da obavesti roditelje i u kom roku? Da li je bilo uputno da skola pozove roditelje i da se dete posalje kod lekara, ane da se vrati nanastavu?
    Isto vas molim za informaciju ako je direktoru skole podnet zahtev za utvrdjivanje pedagoskog i psiholoskog profila nastavnika da li je on u obavezi to i da pokrene ili to radi roditelj?

    Pozdrav
    Nikola

    • Znate šta Nikola, zaposleni u školi moraju pozvati roditelje istog trenutka kad saznaju za to da bi roditelji došli po dete i otišli kod doktora. Ili da vas pitaju da li smeju vaše dete poslati po hitnim kolima u bolnicu. Ovo što su oni uradili nikako nisu smeli. Slobodno smete da ih tužite zbog toga ako je detetu išla mnogo krv mogao je izgubiti veliku količinu krvi. Oni su zaduženi da pozovu roditelja/staratelja a ne oni da rade što je posao doktora i medicinskog osoblja. Mogli su samo inficirati detetovu ranu. Tužite ih tražite osiguranje i to je to…

  • Postovani,

    Na koji nacin mozemo da reagujemo po pitanju uskracivanja informacija vezano za obrok u boravku, u pitanju su prvaci/2019
    Pitanje upuceno uciteljicama da nam slikaju obrok koji deca jedu i podele sa nama na Viber grupi, koja je kreirana po pitanju prijave i otkazivanja brojnog stanja vezano za obrok, proizveo je situaciju da je direktor skole izneo strav da ako su roditelji nezadovoljni obrokom, da ce prestati u boravku da se sluzi obrok.
    Iako smo naveli da smo zadovoljni ishranom, zelja nam je bila i da to dodatno potvrdimo, jer kolicine ne garantuju i kvalitet obroka. Svesni smo da ni slika nije pravi pokazatelj kvaliteta obroka, ali bi nam znacila.
    Molim vas za pomoc kako nastupiti u ovoj situaciji

    • Poštovani, najbolje je da sve primedbe ili druge sugestije iznesete direktoru, ali i Savetu roditelja, koji je nadležan za odluku o tome ko će obezbeđivati hranu za decu. Najbolje je da sve sugestije i primedbe iznesete u pisanoj formi. Ukoliko ne dođete do dogovora, onda se možete obratiti prosvetnoj inspekciji.

  • Postovani
    Dete je u drugom razredu,u prvom smo imali problem sa jednim ucenikom i njegovim roditeljima koji je “nekako” resen,U drugom razredu moje dete ne zeli bas da se druzi sa doticnim detetom.Uciteljica ih je smestila da sede jedan blizu drugog,tj razmak je manji od pola metra.
    Moje dete ima zravstvenih problema sa imunitetom i posle svih zivih imunologa,alergologa i pulmologa,obratili smo se homeopati,koji za sada daje rezultate koji su povoljni,ali treba vremena.Dete sa kojim je imao problem je non-stop bolesno,tj kaslje i curi mu nos.
    Uciteljicu sam zamolio da ih razmesti,na sta mi je ona odgovorila da nema potrebe za tim,jer je sve u redu i da se oni slazu.Meni dete dolazi kuci relativno nervozno i da kazem isfrustrirano.Objasnio sam joj da ulazemo dosta novca u lecenje da pokusamo da sto vise smanjimo izostanke iz skole,kojih je u prvom razredu bilo dosta.Koja su moja prava i kome dalje da se obratim,ako uciteljica uporno odbija da ih razmesti?

https://www.facebook.com/ranacportal/