Home » IMA LI ŠKOLE BEZ RAČUNARA?
VESTI

IMA LI ŠKOLE BEZ RAČUNARA?

Rasim Ljajić i Mladen Šarčević

Sve škole u Srbiji bi u naredne dve i po godine optičkim kablovima trebalo da budu povezane na Akademsku mrežu (AMRES), a trebalo bi da budu opremljene i bežičnom lokalnom računarskom mrežom.

A prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, u nekim školama počelo se i sa zamenom postojećiih računara boljim, jer je sada već “problem” naći školu bez računara.

– Mi smo tokom leta obezbedili mnogo računara za škole, što sredstvima Ministarstva, što kroz donacije. Sada već imamo problem da nađemo školu koja nema računare, pa smo počeli sa zamenom postojeće sa boljom opremom. Radimo na sistemu koji će omogućiti deci da u školi koriste tablete – rekao je ministar Šarčević, nakon što je u petak 4. avgusta sa ministrom telekomunikacija Rasimom Ljajićem potpisao Protokol o realizaciji projekta za unapređenje školske informaciono-komunikacione infrastrukture.

Nije, međutim, precizirao šta je to posebno potrebno da bi deca u školi mogla da koriste tablete.

On je dodao i da već od jeseni u 200 škola počinje realizacija projekta E-dnevnik.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, projekat podrazumeva i  opremanje škola računarskom i sigurnosnom opremom i razvoj centralizovanih infrastrukturnih i obrazovnih servisa.

Navodeći da se traži najbolji način finansiranja projekta, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da bez primene informatičkog znanja, privreda ni jedne zemlje ne može da bude konkurentna na tržištu.

– Mi, na žalost, imamo 40 odsto populacije bez odgovarajućeg nivoa digitalnih veština. S reformama obrazovnog sistema, hvatamo korak s tehnološkom revolucijom – rekao je Ljajić.

Potpisnici će predložiti vladi formiranje radne grupe kako bi se utvrdili najpovoljniji izvor finansiranja u skladu s Memorandumom o razumevanju koji je Vlada Srbije potpisala s kompanijom Cisko i Sporazumom o strateškom partnerstvu koje je zaključilo Ministarstvo prosvete s kompanijom Huavei.

Rok za realizaciju projekta je 30 meseci.

FOTO: mpn.gov.rs
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/