Home » POČEO UPIS, VAKCINA IMA – NEMA
RAZVOJ / ZDRAVLJE UPIS

POČEO UPIS, VAKCINA IMA – NEMA

Konnie Huq in Lucknow during the November Immunization days in Northern India..India has been engaged in a campaign to eradicate polio in India which target the high-risk area of Uttar Pradesh and Bihar with polio immunization drives every 2 months. (photo Jean-Marc Giboux)

Upis prvaka u osnove škole je počeo, a roditelji se suočavaju sa velikim problemom – nestašicom neophodnih vakcina koje deca moraju da prime pre polaska u školu.

U više beogradskih domova zdravlja, naime, prethodnih dana nije bilo OPV vakcine (polio) protiv dečje paralize, pa su roditelji morali da kupuju „dultavaks“, koji u sebi objedinjuje DT vakcinu protiv tetanusa i difterije i polio vakicnu, iako troškove obavezne vakcinacije pokriva Republički fond za zdrastveno osiguranje.

Osim ove dve vakcine, deca pre polaska u prvi razred moraju da prime i MMR revakcinu protiv rubele, zauški i malih boginja.

– Završili smo sve neophodne preglede i kada je trebalo da vakcinišemo ćerku, doktorka nam je rekla da nemaju polio vakcinu – priča Ivana P. sa Zvezdare, čije dete ove godine treba da pođe u prvi razred.

Međutim, osim što pomenuta „dultavaks“ vakcina košta 2.000 dinara, problem je što je i nju u pojedinim delovima grada bilo teško naći.

Tako je, na primer, Peđa T, takođe sa Zvezdare, poslušao savet doktorke i odmah otišao do najbliže državne apoteke, koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja, kako bi kupio vakcinu, ali „dultavaksa“ tamo nije bilo. Obišao je još nekoliko apoteka pre nego što je, konačno, uspeo da kupi neophodno cepivo.

Pedijatri, međutim, danas tvrde da nestašice nema, te da je ona trajala samo nekoliko dana.

Konkretno, na pedijatriji Doma zdravlja Zvezdara, kažu da sada imaju OPV, te da se nadaju da ubuduće neće biti nestašica.

U domu zdravlja Stari grad kažu da nikada nisu ni imali problema sa nedostatkom vakcina, ali nikakav odgovor nismo dobili iz voždovačkog doma zdravlja gde je, prema pisanju medija, takođe, bilo problema sa obezbeđivanjem polio vakcina.

Nestašice vakcina , inače, bilo je i 2015. i 2016. godine. Ni tada u domovima zdravlja nije bilo polio vakcine, pa su roditelji morali da kupuju pomenuti “dultavaks”.

Osim nestašice vakcina, za koju se nadamo da je okončana, problem mogu da predstavljaju i gužve na specijalističkim pregledima. Roditelji koji nisu na vreme krenuli sa pripremama za upis, mogu, naime, da naiđu na ozbiljan problem, jer se pregledi u pojedinim službama čekaju i po dva meseca.

– Mi smo sve preglede obavili još u februaru, ali su nam oftalmošloški pregled zakazali tek za kraj maja. Znam, da u našem domu zdravlja imaju samo jednog očnog lekara, ali to je zaista previše – priča Anja P. Doktorka je, međutim, kako dodaje, rekla da „slobodno možemo“ da joj donesemo nalaze od privatnog očnog lekara kod kojeg inače vodimo dete, pa da će ona samo da „prepiše nalaze“.

Ministar zdravlja: Ima vakcina

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u domovina zdravlja ima dovoljno svih vakcina. On je pojasnio da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao rok trajanja tog dana povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine u roku trajanja, koje mogu nesmetano da se daju. Ministar je podsetio da deca ne mogu da se upišu ni u školu, ni u vrtić ako nemaju potvrdu o vakcinaciji.

Foto: Flickr / Jean-Marc Giboux
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/