Home » JELENA IVANČIĆ NAJBOLJA MLADA MATEMATIČARKA
AKTUELNO

JELENA IVANČIĆ NAJBOLJA MLADA MATEMATIČARKA

Učenice Matematičke gimnazije iz Beograda i Valjevske gimnazije ponovo su se istakle na jednom velikom međunarodnom takmičenju. Ovog puta reč je o Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke koja je od 9. do 15. aprila održana u Firenci.

Najbolji uspeh ostvarila je 16-godišnja Jelena Ivančić, učenica Matematičke gimnazije iz Beograda. Ona je osvojila zlatnu medalju sa maksimalnim brojem poena – 42, rešivši tačno svih šest postavljenih problema. Svaki tačno rešen problem nosio je najviše sedam bodova.

Mlada šampionka: Jelena Ivančić, Foto: www.egmo.org

Pored Jelene, istakle su se i učenice Matematičke gimnazije Tamara Ponjavić, koja je osvojila srebrnu medalju, Irina Đanković kojoj je pripala bronza, kao i učenica Valjevske gimnazije Nina Matić koja je dobila pohvalnicu.

Vođe tima bili su dr Sonja Čukić i prof. dr Miloš Stojaković.

Jeleni ovo, naravno, nije prva medalja, a nadamo se da nije i poslednja. Sledeći izazov koji je pred njom je Međunarodno takmičenju iz matematike koje će biti održano od 4. do 14. jula u Rumuniji.

Mlada matematičarka je za „Blic“ otkrila i da ima velike planove, koji se ne razlikuju od planova mnogih talentovanih i vrednih mladih ljudi u Srbiji.

– Volela bih da odem u inostranstvo i da nastavim tamo da se usavršavam. Da jednog dana pohađam poznati univerzitet Kembridž ili Prinston. Svesna sam da su moji snovi veliki i da moram mnogo da radim da bih to uspela, ali ću dati sve od sebe – rekla je Jelena za „Blic“.

Na takmičenju u Firenci učestvovalo je više od 190 takmičara iz 52 zemlje.

U ekipnoj konkurenciji Srbiji je pripalo veoma dobro 6. mesto. Na nivou timova prvo mesto pripalo je ekipi Rusije, drugi su bili takmičari iz SAD, a treći iz Velike Britanije. Ispred Srbije plasirale su se još samo Poljska i Mađarska.

Foto: http://www.mg.edu.rs
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/