Home » UPIS U SREDNJE ŠKOLE: VIŠE MESTA NEGO ĐAKA
UPIS

UPIS U SREDNJE ŠKOLE: VIŠE MESTA NEGO ĐAKA

Osmi razred osnovne škole na kraju ove školske godine završiće 71.661 učenik, a u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preko te kvote u 60 škola, u 63 odeljenja, ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, a prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počinje danas i traje do 14. maja.

U četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, od čega u gimnzijama ima 19.062 mesta, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodšnje 306 mesta.

U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja.

Za narednu školsku godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je više novih obrazovnih profila, inoviralo i osavremenilo neke koji su od ranije u sistemu, a neke od profila koji su ranije bili realizovani u statusu ogleda prevelo u redovan sistem.

Od školske 2018/2019. godine po novim planovima i programima nastave i učenja biće uvedeni novi profili: elektrotehničar za informacione tehnologije, tehničar za lovstvo i ribarstvo, tehničar grejanja i klimatizacije, livački kalupar, brodomonter, elektromonter mreža i postrojenja, operater osnovnih građevinskih radova, operater u prehrambenoj industriji, cvećar – vrtlar, elektrotehničar računara i elektrotehničar energetike.

Uvode se i profili vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, turističko-hotelijerski tehničar, građevinski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje mašina.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/