Home » KONKURS ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE OD PETKA U PRODAJI
UPIS

KONKURS ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE OD PETKA U PRODAJI

Konkurs za upis u srednje škole

Sve informacije neophodne budućim srednjoškolcima za školsku 2018/19. nalaze se u knjižici “Konkurs za upis u srednju školu”. Brošura, koju možete da nađete i OVDE, će se u prodaji naći od petka 25. maja po ceni 250 dinara.

U njoj su i obraci liste želja, kao i prijave za upis, najavio je izdavač, “Prosvetni pregled”.

Konkurs će se prodavti u knjižarama “Prosvetnog pregleda”, “Zavoda za udžbenike”, “Službenog glasnika”. Može se, takođe, kupiti i pouzećem.

Navedeni su podaci o broju učenika po školama, o područjima rada, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja…

Konkurs donosi i informacije o uslovima upisa, merilima i načinu izbora kandidata, o upisu kandidata koji (ne) polažu prijemni ispit.

Navedena su i dokumenta potrebna za upis, uslovi za prijem u ustanove za smeštaj i ishranu, kao i spisak domova i škola sa internatima.

Uz Konkurs i lista želja

Tu su i podaci o uslovima za dobijanje učeničkih kredita i stipendija, kao i novoj mreži srednjih škola i novinama u srednjem obrazovanju.

Uz Konkurs idu i Prijava za ispit i lista želja, na čijem spisku može da bude najviše 20 obrazovnih profila.

Listu treba pažljivo i precizno popuniti, vodeći računa da se ne pogreši u pisanju šifre.

Prethodno treba dobro razmisliti o šansama za upis. Dobijanje željene knjižice zavisi od uspeha na maloj maturi i bodova iz osnovne škole.

Osnovnu školu ove godine završava 71.600 dece, a u prvom razredu srednjih škola biće 76.000 mesta.

Kalendar upisnih aktivnosti pogledajte OVDE.

Prijave za polaganje “male mature” podnose se od 28. maja do 8. juna. Ispiti će biti od 18. do 20. juna, preliminarni rezultati 22. juna, a konačna rang-lista 28. juna.

Prvi upisni krug završava se upisom primljenih kandidata 9. i 10. jula. Drugi je 12. jula, tamo gde u prvom krugu ne budu popunjena sva mesta.

Đaci koji žele da se upišu u školu za koju je propisana provera talenta, pored “male mature” polažu i prijemni ispit koji će biti između 26. maja i 5. juna.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/