Home » MATURA: TEST SRPSKOG JEZIKA – SVE LAKO SEM NUŠIĆA
MATURA

MATURA: TEST SRPSKOG JEZIKA – SVE LAKO SEM NUŠIĆA

mala matura, završni ispit, test

Polaganje završnog ispita za 71.661 osmaka počelo je danas. Prvi je na redu bio test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. U naredna dva dana oni će rešavati zadatke iz matematike, a potom će na kombinovanom testu pokazati znanje iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije.

Tačno u devet sati osmaci u svim školama u Srbiji počeli su sa rešavanjem testa iz srpskog jezika. Rešenja testa možete da pogledate OVDE.

Mali maturanti su sedeli po unapred određenom rasporedu. Spiskovi sa rasporedom bili su okačeni na oglasnim tablama.

U salu gde su polagali puštani su uglavnom i po pola sata pre početka testa, a nastavnici su im čitali sva uputstva.

Test koji su đaci imali pred sobom pripreman je još od novembra.

U svakoj fazi pripreme u Centru za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja preduzimane su posebne mere bezbednosti, kako oni ne bi dospeli u javnost pre vremena.

Direktori škola su testove od školskih uprava preuzimali na dan polaganja.

Sve lako sem Nušića

Posle testa, kao iobično, bilo je onih koji kažu da je test bio lakši nego što su očekivali, ali o onih koji su se propisno namučili. Kao najteža su navodili 17, 18. i 19. pitanje, jer su bila predugačka i „ne baš najjasnija“.

Tu se tražilo da osmaci odgovore na pitanja u vezi sa delom “Sumnjivo lice” Branislava Nušića. Od se njih tražilo da nakon čitanja odgovore šta je Milutin želeo da poruči Žiki udarivši malim prstom o tas.

Olovke i gumice, ali ne i pernica

Učenici moraju na polaganje da ponesu sav neophodan pribor, ali ne smeju da nose ono što je zabranjeno.

U salu smeju da se unesu samo grafitne i hemijske olovke, gumica, a za test iz matematike potrebni su im i lenjiri.

Nisu dozvoljene pernice, koje moraju da ostave ispred učionice. Osim pribora, dozvoljeno im je da u prostoriju u kojoj polažu unesu i flašicu vode i čokoladicu.

Test nosi više poena

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, generacija 2017/18. Na završnom ispitu može da osvoji 40 poena. Po 13 poena nose testovi iz srpskog i matematike, a kombinovani test nosi 14 bodova.

Uspeh iz 6, 7. i 8. razreda može da im donese najviše 60 poena.

Kalendar

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati. Žalbe u okružnim komisijama rešavaju se 25. Juna, takođe od 8 do 16 časova.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna. Đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula. Naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

Ministar u OŠ “Bora Stanković”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas osmake u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Beogradu, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika. Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a od rezultata testiranja zavisiće izbor budućeg zanimanja učenika, kao i koju će srednju školu izabrati.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/