Home » MALA MATURA, PROŠLOGODIŠNJA ANALIZA : SRPSKI NAJLAKŠI, DEVOJČICE BOLJE, NEKI VUKOVCI ISPOD PROSEKA
MATURA

MALA MATURA, PROŠLOGODIŠNJA ANALIZA : SRPSKI NAJLAKŠI, DEVOJČICE BOLJE, NEKI VUKOVCI ISPOD PROSEKA

mala matura, završni ispit

Više bodova koje nose testovi i više otvorenih zadataka – glavne su novine koje donosi ovogodišnja mala matura za osmake. Za razliku od prošlogodišnjih 30 poena, sada će đaci moći da osvoje najviše 40 bodova. Srpski jezik i matematike nosiće maksimalno po 13 poena. Na kombinovanom testu maturanti će moći da osvoje najviše 14 poena, pišu Večernje novosti.

Mala matura ove godine će imati testove sa većim brojem otvorenih zadataka, tj. onih u koje se odgovori upisuju, odnosno ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih opcija. Zadaci u testovima podeljeni su na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Očekuje se da baš svi učenici mogu da urade zadatke sa osnovnog nivoa. Kako završni ispit nije eliminacioni, smatra se da su ga položili i đaci koji nisu uspeli da osvoje nijedan bod. Svake godine bude i takvih.

Mala matura i prosek

Podaci sa prošlogodišnje male mature pokazali su da je učenicima najlakši test iz srpskog jezika. Analizu je radio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Ona pokazuje da je prosek bodova osvojen testu iz srpskog jezika bio 13,45. Iz matematike đaci su imali prosečno 10,79, a na kombinovanom testu 11,19 od maksimalnih 20 bodova.

Ovi osvojeni bodovi se kasnije, uz pomoć formule, pretvaraju u konačan broj za upis – prošle godine maksimalnih 10, a ove 13, odnosno 14 poena. Da je test iz srpskog bio najlakši, pokazuje i da su tri četvrtine osmaka uradile tačno polovinu zadataka. Na drugim testovima taj procenat je manji.

I ova analiza pokazala je da su devojčice postigle bolje rezultate od dečaka. To je već tradicionalno za svaki završni ispit. Najveću razliku u znanju pokazale su na testu iz srpskog jezika.

Svaki sedmi – vukovac

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja bavio se i uspehom učenika na kraju osnovnog školovanja. Ispostavilo se da je na kraju osmog razreda skoro polovina đaka odlična, dok svaki peti ima sve petice.

Svaki sedmi osnovac u Srbiji je vukovac. Njihovi rezultati na testu, gledano na nivou cele Srbije, iznad proseka su, ali u pojedinim okruzima ne mogu da “dobace” ni do proseka. Ovo se posebno odnosi na kombinovani test.

Analiza rezultata 10 odsto najuspešnijih đaka pokazala je da su oni postgli 19 ili 20 bodova iz srpskog jezika, 17,5 ili više iz matematike, a 17 i više na kombinovanom testu.

Najviše učenika postiglo je maksimalan učinak na testu iz srpskog – 2.487, iz matematike ih je bilo 1.138, a na kombinovanom testu 398.

Najbolji i najgori okruzi

Posmatrano teritorijalno, natprosečne rezultate na svim testovima postigli su učenici iz

  • Novog Pazara,
  • Beograda,
  • Pčinjskog i
  • Nišavskog okruga.

To je bio slučaj i prethodnih godina. U nekim od ovih gradova otkrivena su velika odstupanja između uspeha đaka u školi i rezultata na testu.

Zbog prepisivanja i neregularnosti na testu prošle godine velikom broju direktora škola pretila je smena, a spasao ih je stari prosvetni zakon. Za ovu godinu Ministarstvo prosvete najavilo je rigorozne kontrole u školama gde su ranije zabeleženi propusti, kao i kazne za nesavesne direktore škola.

Najlošije rezultate, po okruzima, imali su đaci

  • Borskog,
  • Zaječarskog,
  • Srednjobanatskog i
  • Braničevskog.

Nula bodova

Ukupno 126 učenika iz prošlogodišnje generacije nije osvojilo nijedan bod na testu iz matematike. Na srpskom je rezultat “nula” imalo 78 đaka, a na kombinovanom testu 82 učenika. Mnogi među njima su bar probali da reše neke zadatke, ali nisu uspeli.

Statistika Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja kaže da je na ispitu iz srpskog 26 učenika vratilo prazan test, nijedan zadatak iz matematike nisu ni pokušala da reše 24 učenika, a na kombinovanom 16.

Izvor Večernje novosti
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/