Home » ZAŠTO ĐACI NE ZNAJU KO JE DOSITEJ: Preči im rijaliti od škole i znanja!
MATURA

ZAŠTO ĐACI NE ZNAJU KO JE DOSITEJ: Preči im rijaliti od škole i znanja!

dositej, mala matura, test, rezultati

Polaganje male mature je završeno. Najblaže rečeno – poražavajuće! Jer, prema pisanju Kurira, đaci su na kombinovanom testu mislili da je Dositej Obradović, zapravo Napoleon, ili čak Mocart, Njegoš, Herodot… 

Ogromna većina učenika u Srbiji je, nažalost, prema pisanju Kurira još jednom pokazala da ne zna istoriju, geografiju, matematiku, hemiju, maternji jezik… Nakon ispita su govorili da je bio tekst o tamo nekom ratu za koji nikad nisu čuli, da su ih zbunjivale stilske figure… Problem do problema za svršene osnovce. A zašto naši đaci baš toliko nemaju pojma?

Dositej Obradović, mala matura, test, rezultati
Smejemo se sosptvenom neznanju Foto Facebook

– U srednje škole nam dolaze učenici koji sve manje znaju, ali i manje se trude i rade. Od 30 učenika u odeljenju, samo šest zna tablicu množenja, dok masa njih meša ćirilicu i latinicu. Ali zato svi znaju ko su Sloba, Kija i Luna ili neke starlete i kriminalci! Poistovećuju se s njima. Za takve stvari ne možete kriviti mladog čoveka, problem su preobimno gradivo, prenatrpana odeljenja, preopterećeni profesori i nedovoljna opremljenost učionica. Krivica je i sistema, onoga što nas okružuje i što gledamo na televiziji – kaže Milorad Antić, profesor i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Dositej li je, Mocart li je

On dodaje i da je bolje ispredavati jednu lekciju pet puta nego 50 lekcija koje niko neće shvatiti:
– Deca kod nas bubaju umesto da uče s razumevanjem i zato sutra ništa ne znaju. Broj udžbenika i njihov sadržaj treba da se smanje i da budu praktični i primenljivi u praksi. Profesori treba pri predavanju da koriste tablete i računare jer su se vremena promenila i deca tako lakše prihvataju informaciju. Nešto mora da se menja!

Dositej, mala matura, test, rezultati
Jedan od netačnih odgovora sa Kombinovanog testa Foto Facebook

Sociolog i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojljković kaže da su mladi školsko gradivo zamenili znanjem “svih modnih blogerki i tekstova novokomponovanih pesama”.

– To, nažalost, nije ništa novo, to je vezano sa stanjem duha i vrednosti u društvu. Nisu to samo rijaltiji, mladi u Skupštini i u političkom životu gledaju isto to i misle da je normalno izvređati nekog pominjući mu najužu familiju. Mladima se šalje poruka da se ulaganje u obrazovanje ne isplati, da to nigde ne prolazi i ničemu ne služi, da škola ne daje sigurnost, pa se pitaju čemu onda sve. Kada deca vide da se za život ne zarađuje golotinjom i partijskom knjižicom, već radom i obrazovanjem, sve će se promeniti – smatra Stojiljković.

Božović: Vrednosni sistem se survao u bezdan

Sociolog Ratko Božović kaže da je srpsko obrazovanje tokom ratova i tranzicija veoma stradalo i da “za početak moramo svi da prestanemo da simuliramo da je sve u redu”.
– Neće se ništa popraviti samo po sebi, deca ne znaju osnovne pojmove i kategorije. Očekujemo modernu komunikaciju, a nemamo osnovnog znanja! Deca nemaju motivaciju da uče i razvijaju se, jer gledaju pogrešne primere oko sebe, jer se ceo vrednosni sistem survao u bezdan. Obrazovanje je kolektivni identitet jedne nacije, a tamo gde je temelj društva estrada, tu je problem s kulturom.

Brojke

 • 71.000 osmaka polagalo je malu maturu
 • 3 testa su činila završni ispit za osnovne škole
 • 20 pitanja sadržao je test iz srpskog, matematike i kombinovani test

Greške nastavnika i škola

 • preobimno gradivo
 • žurba da se stigne i sve ispredaje
 • zastarele metode predavanja
 • loša opremljenost učionica
 • nedovoljno prakse

Greške roditelja

 • nedovoljna posvećenost i rad s detetom
 • nezainteresovanost za stvarno obrazovanje deteta
 • zahtevanje dobrih ocena, a ne suštinskog znanja
 • nemogućnost da uče zajedno s detetom

Izvor Kurir.rs/Jelena Pronić

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/