Home » RODITELJSKI DODATAK VEĆI UZ OVE USLOVE
AKTUELNO

RODITELJSKI DODATAK VEĆI UZ OVE USLOVE

roditeljski dodatak

Uvećani roditeljski dodatak dobijaće samo oni roditelji koji ispune određene uslove. A ti uslovi su da je vakcinisano novorođenče, kao i sva starija deca u porodici, u skladu sa zakonom. Uz to, starija deca moraju redovno da pohađaju predškolski program, odnosno osnovnu školu.

Sve to predviđa Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je u četvrtak usvojen u Skupštini Srbije. Njime se povećava roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Roditeljski dodatak i škola

Roditelji će od 1. jula ove godine za prvo dete jednokratno dobiti 100.000 dinara. Za drugo dete dobijaće 10.000 dinara mesečno dve godine. Za treće dete dobijaće po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Kao poseban uslov za dobijanje roditeljskog dodatka, navedena je neophodna vakcinacija novorođenčeta. I sva deca prethodnog reda rođenja, koja nisu vakcinisana u skladu sa zakonom moraju biti vakcinisana.

Poseban uslov za roditeljski dodatak je i redovno pohađanje predškolskog programa i nastave u osnovnim školama.

Godišnja provera vakcinacije

Jednom godišnje proveravaće se da li je dete vakcinisano i da li redovno pohađa predškolski program i osnovnoškolsku nastavu.

Pаušаl zа nаbаvku opreme zа decu rođenu 1. julа 2018. godine i kаsnije, koji se isplаćuje zаjedno sа jednokrаtnim iznosom roditeljskog dodаtkа zа prvo dete, odnosno prvom rаtom zа drugo, treće i četvrto dete iznosi 5.000 dinаrа.

Zаhtev zа ostvаrivаnje prаvа nа roditeljski dodаtаk podnosi mаjkа, odnosno otаc detetа odmаh nаkon rođenjа u zdrаvstvenoj ustаnovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nаdležnom orgаnu nаjkаsnije do nаvršenih godinu dаnа životа detetа.

Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/