Home » TIMOVI ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE OD JESENI OBILAZE ŠKOLE
AKTUELNO

TIMOVI ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE OD JESENI OBILAZE ŠKOLE

timovi za borbu protiv narkomanije

Timovi za borbu protiv narkomanije počeće da se formiraju već sledeće nedelje, potvrđeno je “Novostima” u Ministarstvu zdravlja

Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, nakon tragičnae smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika. Za taj program dobio je podršku kolega u Vladi Srbije.

Timovi za borbu protiv narkomanije će od septembra posećivati škole. U njima će biti iskusni psiholozi, psihijatri, policajaci i tužioci.

Timovi za borbu protiv narkomanije okupiće stručnjake

Lončar je najavio da će stručnjaci, između ostalog, deci pokazivati slike uživalaca droge. Biće zakupljeni i termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja. Roditeljima će objašnjavati kako izgledaju narkomani, kako da prepoznaju da li im se deca drogiraju, kakve su posledice…

Ministar je najavio i da će motivisati decu da bez posledica prijave narko-dilere u svom okruženju.

Ova inicijativa je za Mladena Šarčevića, ministra prosvete, “kucanje na otvorena vrata”. On za “Novosti” kaže da se škole, u okviru svojih ovlašćenja, uveliko bave prevencijom narokomanije Dodaje i da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji. U tome će pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština, koje predviđa novi prosvetni zakon.

Na časovima obaveznih predmeta, ali i kroz predavanja u saradnji sa MUP-om, učenici mogu da se informišu o štetnosti droga. Šarčević dodaje da zaposleni u školama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

– Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji. O bezbednosti dece brinu i školski policajci – objašnjava ministar Šarčević.

On dodaje da će od jeseni povećati broj psihologa u školama, koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

I u MUP kažu da ulažu velike napore u prevenciju, informisanjem dece i mladih na temu svih opasnosti koje droga sa sobom nosi.

Policijski službenici UKP-a održali su ove školske godine skoro 9.000 predvanja prevenciji i zaštita dece od droga i alkohola.

U okviru projekta “Matura” održane su 934 tribine, kao i predavanja na temu prevencije zloupotrebe droga za nastavnike, srednjoškolce i njihove roditelje.

Akcija ne sme da bude kampanjska

Kriminolog Zlatko Nikolić najavljene mere ocenjuje kao dobar potez.

– Učinjen je dobar korak, ali akcija ne sme da bude kampanjska, da traje nekoliko dana – kaže Nikolić.

– Veliki je zadatak na policiji, koja treba da poradi na obaveštajnim podacima iz podzemlja i da traži te priručne laboratorije iz kojih izlazi sintetička droga. To je njihov domaći zadatak, kako bi smanjili tenziju i strah među ljudima. Prema njegovim rečima, mladi mogu da vide na internetu posledice upotrebe narkotika, ali se često ne obaziru na njih – kaže Nikolić.

Nacionalna strategija

Kancelarija za borbu protiv droga zajedno sa Ministarstvom zdravlja formirala je radnu grupu za izradu novog akcionog plana, kao deo nacionalne strategije do 2021. godine, pišu “Večernje novosti”.

Milan Pekić, direktor Vladine kancelarije koja koordinira državnim organima u sprečavanju zloupotreba narkotika, ističe da problem narokomanije može da reši samo celo društvo i kada se apsolutno svi uključe i naprave sistem za to.

– Do oktobra bi trebalo da bude gotov novi akcioni plan – najavljuje Pekić.

Izvor Večernje novosti
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/