Home » OBJAVLJENI ZVANIČNI REZULTATI MATURE I RASPODELA PO ŠKOLAMA
UPIS

OBJAVLJENI ZVANIČNI REZULTATI MATURE I RASPODELA PO ŠKOLAMA

zvanični rezultati

Objavljeni su zvanični rezultati male mature, kao i raspodela učenika po srednjim školama.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić rekao je da zvanični rezultati testa male mature pokazuju da su ostvareni „vrhunski rezultati“.

Zvanični rezultati – “vrhunski”

On je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, rekao da je 98 odsto učenika raspoređeno po školama. Zvanični rezulati pokazuju da je čak 86 odsto učenika raspoređeno po prve tri želje za srednje škole. Po prvoj želji srednje škole upisalo je 64 odsto učenika.

“To je zaista vrhunski rezultat. Retke su godine kada takve rezultate imamo. Oni su znatno bolji nego prethodne godine. Možemo zaključiti da su mali maturanti i njihovi roditelji koji zajednički popunjavaju listu želja ove godine bili potpuno realni. To se vidi po rezultatima”, rekao je Pajić.

Prag za upis ove godine je, kako pokazuju zvanični rezultati, pao u proseku za oko dva boda.

Gimnazije je upisalo 17.106 učenika, a mesta je bilo 19.213. Trogodišnja zanimanja upisalo 11.689 učenika, dok je dostupnih mesta nešto više od 14.000.

Specijalistička odeljenja, posvećena matematici, fizici, filologiji, itd. upisalo je 2.804 učenika, rekao je Pajić. To su manja odeljenja, koja postižu odlične rezultate.

Raspodelu po školama pogledajte OVDE.

Biće formirana 42 specijalizovana odeljenja za informatiku, u kojima će biti učenici koji su polagali poseban prijemni ispit, kaže Pajić.

Prvi upisni krug

Posle rasporeda učenika po srednjim školama, sledi prvi upisni krug u ponedeljak i utorak 9. i 10. jula.

Za upis je neophodno podneti sledeća originalna dokumenta:

  • Prijavu za upis;
  • Uverenje o položenom završnom ispitu i originalno svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju, odnosno 
  • Originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi;
  • Lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, ako su oni propisani za obrazovni profil za koji konkurišu.
  • Za upis u gimnaziju i obrazovne profile za koje to nije predviđeno konkursom nije potrebno podnositi potvrdu o ispunjavanju zdravstvenih uslova.

Pajić dodaje da 1.594 učenika nije uspelo da upiše nijednu od svojih 20 želja u prvom upisnom krugu i za njih je predviđen drugi upisni krug. U drugom krugu je dostupno nešto više od 8.000 mesta. Od toga je 2.445 na trogodišnjim programima i 4.701 na četvorogodišnjim.

Drugi upisni krug

Oni listu želja za upis u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mesta podnose 9. jula od 8.00 do 15. časova.

Konačni raspored kandidata u drugom upisnom krugu objavljuje se u matičnim osnovnim školama 11. jula do 20.00 sati.

Upis kandidat u drugom krugu obaviće se 12. jula od 8.00 do 15.00 časova. Tada će se popunjavati preostala slobodna mesta u svim srednjim školama.

Moguć je prelazak iz jedne u drugu školu, samo ako u tim školama u koje žele da pređu ima mesta i na direktorima je popunjavanje slobodnih mesta.

“Nije moguće, ako su odeljenja puna, da bilo koji učenik iz bilo koje škole pređe bez preporuke ministra”, rekao je Pajić za RTS.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/