Home » SASTALA SE KOMISIJA ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA
AKTUELNO

SASTALA SE KOMISIJA ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je prvi sastanak. Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se “ući u sve škole u Srbiji”, kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

Lončar je ukazao da su neki od glavnih motiva mladih za uzimanje narkotika radoznalost, nedostatak aktivnosti, pritisak društva.

“Psihoaktivne supstance sve su opasnije. Na nama je da pokažemo da to nije stvar koja je ’in’ i ulaznica u društvo”, rekao je Lončar.

Komisija za borbu protiv narkomanije jednom nedeljno

On je dodao da će se Komisija za borbu protiv narkomanije sastajati jednom nedeljno. Biće napravljen kratak film sa kojim će ući u sve škole. U filmu će se videti kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu, kako se krene od radoznalosti i na kraju izgubi život.

Ministar je istakao da je u poslednjih šest meseci na listu zabranjenih supstanci, stavljeno 20 novih. On podseća da se sintetičke droge prave u improvizovanim laboratorijama gde se “nikada ne naprave dve iste tablete”.

“Mladi za par hiljada dinara mogu da izgube život”, naglasio je Lončar. On je dodao i da će osim na učenike u školama, akcija biti usmerena i na edukaciju roditelja, kako da prepoznaju promene na deci.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je prošle godine zaplenjeno 4,1 tona droge.

Podsetio je da od prošle godine u školama policijski službenici drže predavanja deci četvrtog i šestog razreda i ukazuju im gde su opasnosti i kako se zaštititi.

Od ove godine, kako je ukazao, predavanja su namenjena i učenicima prvog razreda.

“Hoćemo da edukujemo i roditelje. Stalno se menjaju supstance, kreiraju se nove. Takođe, nove tehnologije i internet se koriste da se dođe do droge”, pojasnio je ministar.

Agresivnija prevencija

Sa prevencijom se, kako je rekao , mora ići agresivnije, a ona je usmerena na to da niko od dece ne poželi da uzme i proba drogu.

Doktor Svetislav Mitrović iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ukazao je da je problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kod mladih sve rasprostranjeniji i zastupljeniji.

“Problem treba rešavati sistemski, da se mladim ljudima pokaže da mogu živeti zdravo”, naglasio je on.

Tokom višegodišnjeg rada sa adolescentima, mladima od 12 do 18 godina, najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vrčnjački pritisak, problemi u porodici.

Članovi Komisije su:

  • ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović
  • ministarka pravde Nela Kuburović
  • ministar prosvete Mladen Šarčević
  • ministar za rad Zoran Đorđević
  • ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović

kao i psiholozi, psihijatri, tužioci, policajci, sa iskustvom u borbi protiv narkomanije.

 

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/