Home » PRVACI SPREMITE SE: PRIPREMITE VAŠEG ĐAKA PRVAKA ZA PRVE DANE ŠKOLE
AKTUELNO

PRVACI SPREMITE SE: PRIPREMITE VAŠEG ĐAKA PRVAKA ZA PRVE DANE ŠKOLE

prvaci

Da bi budući prvaci polazak u školu prošli što bezbolnije, važno je da već sada počnete da razmišljate o tome. Roditelji bi to, naravno, trebalo da urade  što suptilnije, bez stvaranja nepotrebnog stresa kod dece, pa i kod sebe.

Iako se kupovina pribora podrazumeva, postoji još mnogo toga što roditelji treba da uzmu u obzir.

Razvijajte pozitivnu sliku o školi

Polazak u prvi razred predstavlja veliki stres i za dete i za roditelje. To se povećava ako je roditelj iz nekog razloga imao negativno iskustvo sa školom i obrazovanjem. To, međutim, nipošto ne sme da utiče na dete.

Dete pre polaska u prvi razred mora školu da doživljava kao sigurno mesto. U njoj će prvaci moći svakoga dana da otkrivaju nešto novo, da stiču nove prijatelje i razvijaju svoje potencijale. Zato kada razgovor krene ka tome, zadržite pozitivan stav.

Pripremite dete na odvajanje od roditelja i ostatak rodbine

Iako danas većina dece pohađa vrtiće pre polaska u školu, ili barem obavezno predškolsko, polazak u školu nešto je drugačije iskustvo. Tamo dete više neće imati svoju vaspitačicu, a postupno će se i povećavati vreme boravka u školi. 

Dete mora da zna da dok je u školi vi imate svoje obaveze, a da je isto i s bakama, dekama ili ostalom rodbinom. Mora da prihvati činjenicu da ne može bilo kada da izjuri iz škole, ali isto tako mora da zna da će kod kuće sve biti u redu kada se vrati.

Uzmite u obzir obaveze koje čekaju prvaka

Jedna od najvećih promena koja čeka prvake svakako su obaveze koje će se staviti pred njih. U njihovu svakodnevicu će biti uključeno mnogo manje igre, a daleko više zadataka koje treba da ispune. Prvaci, takođe, moraju da zna da u školi postoje određena pravila ponašanja. Prvenstveno je važno da slušaku učiteljia/učiteljicu koji će ih usmeravati na tom novom putu.

Nemojte dete plašiti količinom obaveza. Na što suptilniji način porazgovarajte o tome kako izgledati prosečni školski dan: od ranijeg ustajanja, boravka u školi pa do pisanja zadataka. Svakako mu napomenite da nakon izvršavanja školskih obaveza uvek ostaje i više nego dovoljno vremena za igru.

Naučite ga higijeni i samostalnosti u odevanju

Iako bi to trebalo da se podrazumeva, začudili biste se da znate koliko dece u prvom razredu ne zna da zaveže pertle ili da obuče jaknu. Međutim, to su stvari koje svakako treba savladati s roditeljem. Ako to još nije slučaj s vašim detetom, iskoristite ovih par nedelja za učenje tih sitnica. Osim toga, tako će se dete osećati sigurnije i zrelije. Ne sme da izostane ni higijena. Dete pre polaska u prvi razred mora da zna da samo ode u toalet, da obriše nos i slično.

Vežbajte detetovu koncentraciju

Većina prvaka se najčešće bori sa fokusiranošću na zadatke. Budućiprvaci, naime, pre polaska u prvi razred ne sede u klupama po 45 minuta. Niko im ne određuje koliko dugo moraju nečemu da se posvete i šta tačno da rade. Zato se na prvim časovima često vrte, razgovaraju s drugima oko sebe i vrpolje. Upravo je zato vrlo važno da se poradi na njihovoj koncentraciji još tokom leta.

Dobra priprema za to je uključivanje deteta u kućne poslove, gde mora da prati određene korake, učestvje u društvenim igrama uz poštovanje pravila, zahtevanje toga da završi započeto i da ne odustaje ako mu odmah ne polazi za rukom.

Uz ove se savete na vreme možete da pripremite svoje dete za najbolji mogući početak avanture života.

Ali ipak ovih par nedelja iskoristite i za što lepše leto, i uključite i aktivnosti u kojima ćete uživati s decom.

Izvor zadovoljna.hr

Foto Flickr ND Strupler CC BY 2.0

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/