Home » BESPLATNE KNJIGE: IMA REŠENJA I AKO STE ZAKASNILI SA PRIJAVOM
UDŽBENICI

BESPLATNE KNJIGE: IMA REŠENJA I AKO STE ZAKASNILI SA PRIJAVOM

besplatne knjige

Besplatne knjige u narednoj školskoj godini dobiće oko 86.000 učenika osnovne škole. One će biti spremne do 1. septembra.

Javna nabavka je završena, a Ministarstvo prosvete počelo je potpisivanje ugovora sa izdavačkim kućama.

Javilo nam se, međutim, više roditelja koji su kasno saznali da njihova deca imaju pravo na besplatne knjige. Ima i onih kojima ove godine u prvi razred polazi treće dete. Njih, kako kažu, niko pri upisu nije obavestio o ovoj mogućnosti.

Njihovo je pitanje šta sada da rade, jer su škole već odavno „zaključile“ spiskove sa besplatim udžbenicima. To će, po svemu sudeći, morati da rešavaju same škole, tako što će deci da obezbede besplatne knjige.

Besplatne knjige – obaveza škole

Škole su, naime, kako za Ranac kaže Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete, bile u obavezi da predvide određen broj besplatnih udzbenika za učenike prvog razreda.

– Škole su to, prema našoj evidenciji, i uradile. Ukoliko nisu, u obavezi su da ih obezbede samostalno ili u saradnji sa Ministarstvom – objašnjava Vesna Nedeljković.

Dakle, deca koja ispunjavaju uslove za besplatne udžbenike moraju i da ih dobiju.

A na pitanje šta će biti sa školama koje ne postupe tako, pomoćnici ministra odgovara: „Škole se moraju (u tim situacijama) obratiti školskim upravama kako bismo utvrdili razlog i eventualnu odgovornost svake takve ustanove pojedinačno i pronašli adekvatno rešenje.“

Država je za nabavkiu bespltanih knjiga izdvojila 650 miliona dinara.

Odlukom Vlade, besplatne udžbenike dobiće osnovci iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći. To pravo imaju i đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po IOP-u, učenici kojima je potrebno prilagođavanje udžbenika (Brajevo pismo, uvećan font…), kao i treće i svako naredno dete iz višečlanih porodica.

U nižim razredima osnovne škole đaci će dobiti komplete za srpski, matematiku, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima dobiće komplete za srpski, matematiku, prvi strani jezik, istoriju, geografiju, biologiju, fiziku i hemiju.

Foto mogli
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Zasto je trece dete uslovljeno za pravo na besplatne knjige. Samim tim sto je trece trebalo bi uvek da ima to pravo, a ne da bude uslovljeno da jos dva deteta idu u skolu da bi trece dobilo. Pa to nema smisla. Sta ako je najmladje, a brat i sestra zavrsili skolu, znaci nema pravo kao da nije trece dete? Stvarno nema smisla i ucinjena je velika nepravda koju treba ispraviti.

https://www.facebook.com/ranacportal/