Home » MINISTAR: UDŽBENICI MALO KASNE ZBOG PROCEDURE
UDŽBENICI

MINISTAR: UDŽBENICI MALO KASNE ZBOG PROCEDURE

procedure

Neka izdanja udžbenika kasniće pošto, kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, moraju da budu poštovane procedure koje su veoma spore. Nije precizirao o kojim je udžbenicima reč. Najviše problema prijavljeno je sa nedostatkom knjiga za peti razred.

Šarčević je u Kragujevcu izjavio da udžbenici neće mnogo kasniti. On je zamolio za razumevanje, jer kako je „Ministarstvo je izabralo da umesto kašnjenja od godinu dana, udžbenici kasne samo nekoliko dana“.

Procedure usporile udžbenike

– Kod nas se stalno gubila školska godina. Druge delatnosti nemaju 1. septembar, niti 1. oktobar. I ako sve zalete napravite na vreme, vi tačno izgubite godinu dana. Morali smo da prođemo procedure. Da vidimo šta mora da se popravi, šta mora da se vrati… Te procedure će minimalno uticati na tu priču – kazao je Šarčević.

Na pitanje zašto je srpsko tržište preplavljeno hrvatskim izdavačima, Šarčević je odgovorio da i srpski izdavači mogu da odu na druga tržišta. Mogu ,kako je rekoa, da idu i na hrvatsko, bugarsko, tursko tržište jer im je dostupno tržište cele Evrope.

– Srbija je približavanjem Evropi potpisala mnoga akta. Još 2015. je moglo da se uredi tržište udžbenika na način da bude liberalno. Tada je i naš Zavod za udžbenike trebalo da se transformiše i da konkuriše na drugim tržištima. Ni dan danas se nije transformisao – rekao je Šarčević.

On je dodao da su svi izdavači u Srbiji u smislu autora i recenzenata srpski i da su novim izmenama zakona “spaseni” izdavavči koji imaju male tiraže.

– Da to nismo uradili, sad bi Zavod za udžbenike bio potpuno zatvoren i mnogi drugi, što nije fer. Imate malih izdavača koji imaju fantastična izdanja, a nemaju kapacitet da rade na veliko. Spasili smo niskotiražne, udžbenike za manjine, za decu sa posebnim potrebama time što smo formirali poseban fond – rekao je Šarčević.

Kako je objasnio, uvedene su novine u distribuciji udženika čime će značajno pojeftiniti promet, a otvoren je i prostor za digitalne udžbenike.

Obuzdati izdavače

Šarčević je izjavio i da u zakonu postoje instrumenti da se smanji uticaj izdavača na nastavnike u vezi sa izborom udžbenika. To, ipak, nije dovoljno, zbog čega će biti uvedeni i uzbunjivači.

– Uradili smo novi alat u potpunosti. Zaista ćemo i mi imati neke uzbunjivače, imaćemo priliku da nam se dojavi šta je u pitanju. To je, po meni, jedini način da dođemo do toga da ne može drugim putem da se uđe u školu. Da to bude izbor nastavničkog veća bez uticaja faktora koji sad utiču na to – rekao je Šarčević.

On je dodao da će svaka škola, u kojoj se sazna za tako nešto, dobiti mnogo manje novca.

– Pa će se onda pitati da li se isplati da lobiraju za nešto što je mnogo manje vredno i da izgube nešto što je vrednije – rekao je Šarčević.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/