Home » ŠTRAJK UPOZORENJA U VIŠE OD 1.000 ŠKOLA
AKTUELNO

ŠTRAJK UPOZORENJA U VIŠE OD 1.000 ŠKOLA

štrajk upozorenja

U više od 1.000 škola u Srbiji školska godina počela je uz štrajk upozorenja. Časovi su trajali 30 minuta. To su saopštili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije.

Predstavnici sindikata i vlasti na današnjem sastanku nisu postigli nikakvu saglasnost o platnim grupama.

Štrajk upozorenja

To je potvrdila i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić posla pregovora sa ministrima državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i finansija Sinišom.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kazala je da su nastavnici bili u različitim vidovima štrajka. Unija i sindikati Nezavisnost i Sindikat prosvetnih radnika Srbije štrajkovali su skraćenjem časova. Za Sindikat obrazovanja Srbije štrajk upozorenja bio je samo skraćenje prvog časa.

Janković je najavila da će u utorak 11. septembra sva četiri sindikata štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta.

Nastavnici štrajkuju jer su nezadovoljni načinom uređenja platnih razreda. Prema tom planu oni su svrstani u osmu platnu grupu i traže da se svi nastavnici sa sedmim stepenom obrazovanja prebace u devetu platnu grupu.

Nema smanjenja plata

Prosvetarima koji štrajkuju po zakonu, plate neće biti smanjene kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

– Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav. Nemam nameru nikome da smanjujem platu. Ovog puta mislim da je taj stav legitiman jer govorimo o važnim temama. Mislim da nismo potrošili priče koje je trebalo da ispričamo, ali nas je pretekao početak školske godine. To su neki hteli da iskoriste. Ne kažem da i ja ne bih uradio isto da sam na njihovoj strani. Ali sa ovog aspekta mogu da poručim da je država spremna na razgovore i nema potreba da se pravi loša priča, jer je najavljeno povećanje plata – rekao je Šarčević za Danas.

Ministar je naveo i da je pitanje koliko je zahtev prosvetara realan i da li se time ruši uspostavljena piramida. Dodao je i da nije u redu da se direktori škola nalaze u 11. platnom razredu,

– Nije u redu, ali je to stvar pregovora. Ponavljam, to nije bio naš predlog već potiče iz bazične matrice – kaže ministar. On dodaje da je predložio da se nastavnici koji rade u otežanim uslovima nađu u devetom platnom razredu.

Bibliotekari

– U platne grupe i razrede mora da se uvede nova kategorija bibliotekar stručni saradnik u školi. Onda će automatski preći u drugu grupu. Imate neka generička zanimanja koja uopšte ne postoje. Sve to treba da se popravi unutar sistema. Ono što smo i sindikati i ja dobili krajem jula jeste radni materijal. Imali smo samo jedan sastanak i onda je najavljen štrajk – kaže Šarčević.

Sva četiri prosvetna sindikata u petak su održali protestni skup i najavili štrajkove tokom septembra. Sindikalci smatraju da im deveta platna grupa pruža više mogućnosti za napredovanje od osme. U njoj bi, kako tvrde, uspeli da se pomere tek posle 20 godina radnog staža. Oni predlažu da u devetoj grupi budu i biblotekari, pedagozi, psiholozi, sekretari škola.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/