Home » E-UČIONICA: UDŽBENICI SU PROŠLOST, OVO JE BUDUĆNOST
AKTUELNO

E-UČIONICA: UDŽBENICI SU PROŠLOST, OVO JE BUDUĆNOST

e-učionica
Foto Mondo

Klasični (papirni) udžbenici, iz kakvih smo i sami učili, mogli bi ubrzo da postanu prošlost… Reforma obrazovnog sistema u Srbiji je u punom jeku. U skladu s tehnološkim napretkom na globalnom nivou dešavaju se pomaci i u srpskom obrazovanju. Upravo jedna takva velika promena i novina, odnosno korak ka budućnosti, je E-učionica i već je tu, u Srbiji.

Đaci 1. i 5. razreda u nekim osnovnim školama u Srbiji već su počeli da koriste nove digitalne i multimedijalne udžbenike.

Šta su to digitalni udžbenici i E-učionica?

Kroz interaktivne testove i zadatke u digitalnom udžbeniku kome se pristupa skeniranjem koda, učenici mogu da provere koliko su uspešno savladali gradivo. Pregledom statstike nastavnik odmah može da vidi u kojoj je meri učenik usvojio određene sadržaje.

Najveća prednost ovakvog sistema učenja je što je dostupan i zanimljiv đacima. Sve je multimedijalno i savremeno, ide u korak s vremenom u kome živimo.

Lekcije prate 3D animacije, interaktivne simulacije, animiralni filmovi, galerije fotografija, video i audio zapisi, interaktivne karte…

E-učionica – kako funkcioniše?

Pomoćnica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović rekla je za MONDO na 49. Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava da je po prvi put u Srbiji ove godine ponuđeno obrazovnom sistemu i svim nastavnicima da koriste digitalne udžbenike u nastavi.

Program je trenutno napravljen, u skladu s reformama obrazovanja, za 1. i 5. razred osnovnih škola. Sledeće školske godine u ponudi će biti digitalni udžbenici izdavačkih kuća Klett, Logos i Freska za 2. i 6. razred osnovnih škola.

U planu je da se pokrije ceo sistem osnovnog obrazovanja, i da se klasični udžbenici zamene savremenim, multimedijalnim.

Ideja će se proširiti i na srednje škole.

Kodovi i skeniranje

Učenici i nastavnici koji već koriste ove e-udžbenike dobili su kodove koje skeniraju i na taj način pristupaju gradivu.

Kada se prijave na korisnički servis pristupaju pravoj virtuelnoj učionici. Đaci mogu da komuniciraju s nastavnicima, rešavaju zadatke, da ih pošalju nastavnicima…

“Nastavnici mogu da osavremene svoj nastavni proces. Uz pomoć najnovijih tehnologija i svega što one pružaju danas oni će da učine svoju nastavu zanimljivijom modernijom i dinamičnom. Naša platforma ide i korak dalje. Omogućava nastavnicima da zajedno s učenicima imaju pravu virtuelnu učičinoicu, da preko našeg portala komuniciraju učenici i nastavnici, zadaju se zadaci, da ih rade kod kuće, vraćaju nastavnicima…”, rekla je za Mijatović za MONDO.

Prema njenim rečima, digitalizacija udžbenika ima mnogo prednosti. Jedna od njih je što će oni đaci koji su izostali s nastave moći digitalno da isprate gradivo i da uče mnogo kvalitetnije nego do sada.

“Udžbenici su urađeni po programima koje je odobrilo Ministarstvo prosvete. To su pravi udžbenici, ne priručnici i dodaci. To omogućava da nastavnik dođe do željenih ishoda predviđenih program”, istakla je Mijatović.

“Multimedija je mnogo prisutna. Imamo veliki broj lekcija koji su u štampanom udžbeniku mogli biti prikazani preko teksta ili . Sada uvodimo animaciju imamo dobre filmove koji se uključuju u nastavu 2D i 3D animacije i interaktivne zadatke. Mi celo gradivo pokrivamo udžbenikom”, dodala je.

Digitalizacija: Od jeseni računari u svim školama

“Naš plan je da uradimo digitalne udžbenike za sve razrede. Pratimo reformu obrazovanja i plan je da za četiri godine imamo sve naslove za osnovnu školu i potpuno ćemo ih pokriti”, kazala je Mijatović.

Planirano je da se E-učionica proširi i na srednje škole. Trenutno je, prema njenim rečima, prioritet osnovno obrazovanje koje je obavezno.

Mijatović kaže da trenutno platformu E-učionica koristi oko 15.000 đaka i nastavnika.

Tekst i foto MONDO/Lana Stošić

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/