Home » OVO JE PRVI LICENCIRANI DIREKTOR ŠKOLE U SRBIJI
AKTUELNO

OVO JE PRVI LICENCIRANI DIREKTOR ŠKOLE U SRBIJI

licencirani direktor
Ministar Mladen Šarčević i Vesna Živanović, direktor OŠ Nikolaj Velimirrović, Šabac

Vesna Živanović, direktorka šabačke Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ prvi je licencirani direktor obrazovne ustanove u Srbiji.

Zajedno sa još četvoro kolega iz Loznice, Svilajnca, Velike Plane i Valjeva ona je u ponedeljak 19. novembra polagala ispit za licencu pred komisijom Ministarstva prosvete.

Govoreći o značaju licence, Živanović je za RTS izjavila da joj ona svakako znači kao smernica za neki dalji još uspešniji rad.

– Da se vidi šta je to urađeno, šta je dobro, šta je bilo manje dobro. Kao smernice za neki dalji rad i još uspešniji, svakako nam znači – rekla je Živanović.

Deo ispita predstavljao je i istraživački rad.

Licencirani direktor za kvalitet škole

Licencirani direktor od ponedeljka je  i direktor Tehničke škola Valjevo Branko Goloskoković. On je komisiji predstavio istraživanje “Primena nastavnih metoda sa gledišta učenika i nastavnika”. Zaključak je da učenici i nastavnici imaju dijametralno suprotna viđenja metoda koje se primenjuju u nastavi.

U njegovoj školi je, kako kaže, najveći problem što su nastavnici uglavnom inženjeri koji nisu najbolje potkovani sa metodičko-didaktičkim obukama.

Uskladiti teoriju i praksu, primenjivati zakon, a ne biti rigidan – priznaju nije uvek lako i zahteva posebne veštine.

– Da bude lider, da ima dobre menadžerske sposobnosti, sa zaposenima sa učenicima, da razvija dobre odnose, da imate dobar etos to je najteže – kaže direktor Goloskoković.

Licencu je dobila i direktorka PU “Dečje carstvo” iz Velike Plane Marija Starčević.

Uticaj politike

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su obuku prošli direktori koji su dobili najviše ocene u eksternom ocenjivanju škola i da će oni prvi dobiti licence.

– Od direktora škola zavisi mnogo. Ako tu sede ljudi koji profesionalno rade svoj posao, koji su dobri pedagoški rukovodioci, odlični menadžeri, znaju kako izgleda savremena škola, onda smo mi na pravom putu – rekao je ministar.

Podsetio je da se u izbor direktora mešaju svi – lokalne samouprave, sindikati, ali da većina ne znači i kvalitet.

– Od toga se možemo odbraniti samo ako imamo stroge kriterijume za licenciranje i stroge obuke – rekao je Šarčević.

Na pitanje kako se izboriti sa uticajem politike, koji je poslednjih meseci bio vidljiv u nekim slučajevima imenovanja direktora, Šarčević je odgovorio da to tako izgleda sa aspekta nekih medija. Sa aspekta statistike se, međutim, kako kaže, na prste jedne ili dve ruke mogu izbrojati slučajevi koji „proklizavaju„ ili su nejasni.

U većini slučajeva procedura utvrđena zakonom se poštuje, kaže ministar. Dodaje da je najviše problema imao sa pokrajinskim direktorima zato što se Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ne ponaša profesionalo.

– Tamo se gleda i ko je koja nacija i ko koga zastupa. Ja sam ih i lično kritikovao i tražio da se urazume. Ne mogu da kažu da neki kandidat ne može da bude direktor, a da nemaju obrazloženje – istakao je Šarčević.

U prvom krugu  biće licencirana 362 direktora koji su prošli obuku. Ministar očekuje da će do kraja školske godine biti završeno licenciranje više od polovine direktora.

Sadašnji direktori škola u Srbiji imaju rok do 2021. godine da dobiju licence. Rok za licenciranje svakom novoizabranom direktoru je dve godine.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/