Home » ZAŠTO SREDNJOŠKOLCIMA NE TREBA JESENJA PAUZA?
AKTUELNO

ZAŠTO SREDNJOŠKOLCIMA NE TREBA JESENJA PAUZA?

raspust

Prvi školski raspust, jesenji, od četiri planirana za osnovce ove školske godine počeo je danas.

Za osnovce on traje četiri dana, a za srednjoškolce dan manje. Oni, naime, nastavu nemaju samo u ponedeljak 12. novembra.

Na pitanhje zbog čega je to tako, odgovara dr Milka Andrić, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ona objašnjava da srednjoškolci imaju pet dana obavezne nastave više nego učenici osnovnih škola. Ta razlika mora negde da se odrazi. Stav ministarstva je, kaže ona, da su srednjoškolci dovoljno odrasli da im nije baš uvek neophodna jesenja pauza.

Ponedeljak, inače, praznuju i jedni i drugi zbog proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Osim ovog malog predaha predstoje im još i zimski, prolećni i najduži letnji raspust. Sledeći put učenici bi trebalo da se odmaraju od 1. do 8. januara. Kako je, međutim, 31. decembar ponedeljak, mnoge škole su unapred „odradile“ ovaj dan. To znači da će osnovcima, praktično, prvi deo zimskog raspusta početi već 29. decembra.

Drugi deo zimskog raspusta traje od 1. do 18. februara.

Raspust “na parče”

Tako je ponovljen prošlogodišnji slučaj, koji je izazvao podeljena mišljenja među roditeljima, da zimski raspust bude rastavljen na dva dela.

Andrićeva je za Politiku rekla da je Ministarstvo prosvete tako odredilo u konsultacijama sa školskim upravama. Uprave su, kaže, bile za ponavljanje prošlogodišnjeg modela, a ne za uvođenje jednodelnog raspusta.

Raspust iz jednog dela se i dalje praktikuje samo u Vojvodini, i traje od katoličkog do pravoslavnog Božića.

Zbog čega je to tako, mojranac.rs je već pisao. A u najkraćem, odgovor Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, tada je glasio da je to zbog toga što u Vojvodini žive predstavnici različitih konfesija. A oni verske praznike kao što su Božić ili Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru.

– Još u septembru smo svim školama uputili dopis da, ukoliko žele mogu da produže prvi deo zimskog raspusta i uzmu slobodan i ponedeljak 31. decembar, pa praznuju, u stvari, od 29. decembra do 8. januara a onda to nadoknade kasnije – objašnjava Andrićeva.

Oznake
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/