Home » KO I ZAŠTO MORA DA KUPUJE NOVE ĐAČKE KNJIŽICE?
AKTUELNO

KO I ZAŠTO MORA DA KUPUJE NOVE ĐAČKE KNJIŽICE?

đačke knjižice

Roditelji prvaka i petaka koji su „pohitali“ da što pre kupe đačke knjižice za svoje osnovce, moraće da ih kupe ponovo. Roditelji drugih osnovaca ne moraju da brinu. Đačke knjižice njihove dece važe.

Stare đačke knjižice, naime nisu u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi. Pravilnik važi od 1. septembra 2018. godine. U Službenom glasniku je, međutim, objavljen tek 28. oktobra. Na snagu je stupio 5. novembra.

Osnovna razlika između starih i novih knjižica je u rubrikama u kojima se upisuju opisne ocene za prvake. Rubrike su pojednostavljene u pogledu informacija koje se pružaju roditeljima o napretku dece.

Đačke knjižice po novom i starom

Nova đačka knjižica donosi i „listu propisanih ishoda“ po obaveznim predmetima za prvake. U prevodu, tu je navedeno šta će sve vaše dete biti u stanju da uradi posle prvog razreda. 

U čemu se razlikuju knjižice u rubrikama za srpski jezik, pogledajte na slikama iznad.

Izmene su napravljene i u rubrikama gde se upisuje uspeh od 2. do 4. razreda. One su, međutim, manje u odnosu na izmene koje se odnose na prvi razred.

Druga primetna razlika je i to što se na svakoj desnoj strani nove dačke knjižice u pozadini teksta nalazi Mali grb Republike Srbije.

Ko je kriv – roditelji, Ministarstvo, škole…

Problem je, međutim, nastao zbog toga što su roditelji prvaka tek nedavno obavešteni da đačke knjižice koje su kupili ranije, ne važe.

Kraj prvog polugodišta je 31. januara. Prema pisanju „Blica“ tek prošle nedelje roditelje u pojedinim školama su obavestili da treba da kupe nove đačke knjižice.

Nova đačka knjižica sa grbom
Stara đačka knjižica bez grba

– Iz škole koju moje dete pohađa obavestili su nas da treba da kupimo nove đačke knjižice. Zaista ne mogu da verujem da knjižica koju smo kupili početkom školske godine već sada ne važi. Dodatno nas izlažu još jednom

trošku bez ikakvog objašnjenja – objašnjava N. S. za „Blic“.

U sličnom problemu novinari ovog lista zatekli su i roditelje ispred jedne beogradske knjižare.

Škole bez odgovora

– U školi nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Samo su rekli da su knjižice koje imamo nevažeće i da je potrebno doneti nove pre upisa ocena. U knjižari ih, kažu, nema. Dolazimo već drugi dan, a ove kupljene u septembru su neupotrebljive. Ovo nije samo trošak već i gubljenje vremena, jer novih nema nigde – kažu roditelji. Pitaju se i zašto ranije nisu obavešteni o svemu.

U Prosvetnom pregledu, koji štampa đačke knjižice, navode da su blagovremeno obavestili škole i knjižare da se stare knjižice više neće biti validne.

– Ministarstvo prosvete je 29. avgusta ove godine donelo novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencija i izdavanju javnih isprava za osnovno obrazovanje. Budući da tu spadaju i đačke knjižice za prvi i peti razred osnovne škole, one nisu mogle biti odštampane u septembru. Mi moramo da sačekamo da odluka bude objavljena u “Službenom glasniku”. Tek nakon toga možemo početi sa štampanjem – rekli su u “Prosvetnom pregledu”.

Kako navode, nepoznato im je zašto škole nisu obavestile roditelje o novom pravilniku. Napominju i da su nove knjižice sada dostupne u knjižarama.

– U svim našim knjižarama, kao i u knjižarama Zavoda za udžbenike i “Službenog glasnika” nove đačke knjižice su već sada dostupne i mogu se kupiti. Možda je došlo do zabune. Knjižice koje su roditelji kupili u septembru, na primer, za učenike prvog razreda ostale su važeće za one koji su ih kupili prošle godine i sada su drugi razred – pokušali su da objasne u “Prosvetnom pregledu”.

Požurili

Iz Ministarstva prosvete, opet, praktično ocenjuju da su roditelji sami krivi što su kupovali đačke knjižice pre vremena.

– U đačku knjižicu upisuju se ocene na kraju polugodišta, odnosno na kraju školske godine. Imajući u vidu da je kraj polugodišta 31. januar, odnosno kraj školske godine 31. maj, nije bilo neophodno da roditelji na početku školske godine kupe đačku knjižicu – navode uMInistartvu prosvete za mojranac.rs.

Đačka knjižica se, kako navode, predaje u školi nekoliko dana uoči upisa ocena u nju, dakle u januaru i u maju.

– Kupovina knjižice na početku školske godine nije obavezna niti utiče na pohađanje nastave – zaključuju u Ministarstvu.

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Jos ludi dogadaj je sa dackim knjizicama za srednjoskolce,koje oni sami popunjavaju I pritom prave greske koje skola ne prihvata.Tako daci jednu knjizicu za svaku godin imaju ili cak nekoliko za jedno polugode…
    Jako zanimljivo nasi roditelji nisu imali ovakvih problema..
    Verovarno ovako izgleda moderni svet

https://www.facebook.com/ranacportal/