Home » NOVI ŠTRAJK UPOZORENJA, U UTORAK ČASOVI POLA SATA
AKTUELNO

NOVI ŠTRAJK UPOZORENJA, U UTORAK ČASOVI POLA SATA

štrajk upozorenja

Prosvetari najavljuju novi štrajk upozorenja. Časovi će u utorak 11. decembra trajati samo pola sata. Za isti dan prosvetni radnici najavljuju i protest ispred Vlade Srbije u 12 časova.

Protest su najavili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić podsetila je na dogovor postignut 4. oktobra sa Ministarstvom prosvete. Prema tom dogovoru povećanje plata prosvetnih radnika trebalo je da bude 50 odsto više nego u javnim službama. Tada je zamrznut štrajk koji je trajao.

U međuvremenu su iz medija saznali za usvajanje Zakona o budžetu za 2019. Godinu. Njime je zaposlenima u prosveti predviđeno povećanje od svega devet odsto.

„Dva meseca ne možemo da dođemo do ministra prosvete Mladena Šarčevića i premijerke Ane Brnabić. Zbog toga smo se ponovo opredelili za proteste“, izjavila je Ilić, najavljujući štrajk upozorenja.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković je istakla da se, pre svega, traži nastavak pregovora o platnim grupama i razredima. Vlada je, kako kaže, na to pristala.

Tražimo da dobijemo ono što je dogovoreno, dodala je. A to je povećanje zarada kroz platne razrede od 36 odsto u naredne dve do tri godine. Zatim  produženje kolektivnog ugovora, koji ističe u martu 2019. godine.

Prema njenim rečima, ovo je peti put za dve godine da prosvetari protestuju ispred Vlade. Oni upozoravaju da se ne može razgovarati „kako ko hoće i kada hoće“.

„Kada vam treba socijalni partner onda se obratite prosveti. A kada vam ne treba, onda vi te iste partnere preko medija obavestite da sve ono što smo se dogovarili prethodnih šest meseci ne važi“, izjavila je Janković.

Ona je naglasila da sindikati prosvetara neće odustati od platnih razreda. Dodaje i da će primeniti sva sredstva sindikalne borbe za ostavrenje onoga što im je obećano.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/