Home » KAKO SE ŽIVELO U BEOGRADU PRE 150 GODINA – “BEOGRAD – MIHAILOV GRAD”
VESTI

KAKO SE ŽIVELO U BEOGRADU PRE 150 GODINA – “BEOGRAD – MIHAILOV GRAD”

Beograd – Mihailov grad

Kako je izgledao život u Beogradu odmah po oslobađanju od Turaka? Zainteresovani osnovci i srednjoškolci moći će da otkriju u petak 7. decembra u Konaku kneginje Ljubice u okviru programa „Beograd – Mihailov grad“.

Tu će, naime, od 15.00 do 17.00 biti organizovan besplatan integrativni program posvećen rađanju nove kulture moderene srpske države.

Njime se, takođe, obeležava i 150. godina od otvaranje zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Beograd – Mihailov grad“, je program o razvoju kulture grada Beograda od oslobađanja od otomanske imperije do današnjih dana. U njemu se oživljavaju priča iz svakodnevnog života tadašnjeg beogradskog stanovništva.

Pažljivo odabrani tematski sadržaji i raznovrsne aktivnosti (izrada kostima, nakita, ličnih stvari, ordenja, mačeva, maketa) vode nas u drugu polovinu devetnaestog veka. Tada je Beograd otvorio vrata ka novoj kulturnoj stvarnosti, a knez Mihailo Obrenović postao nosilac ideja, vrednosti, istorijskih i političkih odluka koje su usmerile Srbiju ka sjedinjavanju sa tadašnjim evropskim kulturnim prostorom.

Igre i plesove devetnaestog veka izvodiće učenici Baletske škole “Lujo Davičo”. Frizure i modne detalje za učenike koji su učesnici radionice izradiće učenici Škole za negu lepote.

Program, između ostalog, promoviše nov način učenja utemeljen na međupredmetnom povezivanju i saradnji osnovnih i srednjih škola sa ustanovama kulture.

Program organizuju Muzej grada Beograda, Konak kneginje Ljubice i Udruženje “Eduart”.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/