Home » MATURSKI ISPIT: mislite na vreme – BESPLATNA PRIPREMA POČINJE
MATURA

MATURSKI ISPIT: mislite na vreme – BESPLATNA PRIPREMA POČINJE

besplatna priprema

Besplatna priprema osmaka za maturski ispit biće organizovana u svega pet od 17 beogradskih opština.

U četiri opštine besplatna priprema počinje već ovog vikenda, 9. marta i trajaće do maja i juna meseca.

Mada su škole obavezne da osmake pripreme za polaganje završnog ispita, nije zgoreg pripremiti se na još nekom mestu.

Prema školskom kalendaru, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 12. i 13. aprila, a završni ispit polagaće 17, 18. i 19. juna

Besplatna priprema za sve

A besplatna priprema u opštinama može da bude dobar i pristupačan način. To je naročito bitno ako se ima u vidu koliko košta priprema kod privatnih profesora.

Roditelji osmaka, naime, moraju da izdvoje i po par stotina evra za privatne časove ili za pripreme koje se organizuju po edukativnim centrima.

Tako, na primer, komplet priprema za matematku, srpski jezik i kombinovani test košta i do 25.000 dinara. Pripreme za upis u Matematičku gimnaziju i IT odeljenja su još skuplje – oko 45.000 dinara. Dvočas kod privatnog profesora košta od 10 do 15 evra.

Pripremna nastava je, inače, zakonom obavezna i predviđeno je da se u okviru škole održi 20 časova. Neke škole se drže zakonskog okvira i te časove uglavnom održe neposredno pred polaganja prijemnog. To, međutim, nije dovoljno. Problem je i što se ti poklapaju sa krajem školske godine kada mnogi đaci „jure“ prosek.

Druge škole su, pak, sa pripremnom nastavom počele još krajem prvog  polugodišta.

Besplatna priprema za maturski ispit već ovog vikedna počinje u opštinama Stari grad, Savski venac, Zvezdara i Zemun. Tokom maja besplatna priprma trebalo bi da počne i u Obrenovcu, a možda i u Grockoj. U Surčini kažu da im je glavna prepreka to što nemaju čak ni zgradu opštine u kojoj bi mogli da organizuju časove.

Stari grad

Pripremni časovi za završni ispit na Straom gradu održavaće se vikendom u prostorijama opštine, počev od 9. Marta. Budući srednjoškolci će uz iskusne predavače imati priliku da obnove gradivo iz srpskog jezika i matematike, razjasne nedoumice i pobede tremu.
Besplatna pripremna nastava biće otvorena za sve osnovce koji imaju prebivalište ili idu u neku od škola na opštini Stari grad, a prijave se na broj opštinskog Kontakt centra 785-2-999 svakog radnog dana između 8 i 16 časova.

Savski venac

Program besplatne pripremne nastave i na Savskom vencu počinje u subotu 09. marta. Trajaće do 16. juna tokom 11 vikenda.  Nastava se izvodi subotom i nedeljom od 10 do 16:50 časova, u prostorijma GO Savski venac u ulici Kneza Miloša 47.

Za program pripremne nastave angažovano je 16 nastavnika, po osam iz oblasti matematike i iz oblasti srpskog jezika i književnosti. Formirane su grupe od po dvadesetak učenika, kako bi se posvetila dodatna pažnja svakom učeniku.

Cilj ovog besplatnog programa jeste da svi osmaci obnove stečeno znanje i da se što bolje pripreme za polaganje prijemnog ispita.

Prijavljivanje učenika je preko škola sa teritorije GO Savski venac i mogu se slobodno naknadno prijaviti.

Zvezdara

Za osmake na opštini Zvezdara besplatna pripremna nastava za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika i matematike biće organizovana u velikoj sali opštine.

Pripremna nastava će biti realizovana od 9. marta do 12. juna, subotom i nedeljom, od 10 do 14, kao i od 14 do 18 časova.
Zainteresovani učenici mogu da se prijave na broj telefona 7850-350 radnim danima od 7.30 do 15.30.
Za prijavu su neophodni sledeći podaci: ime i prezime, naziv škole, ime i prezime jednog roditelja, kontakt-telefon, imejl-adresa, kao i odabir termina. Broj mesta je organičen.

Čukarica

Kancelarija za mlade opštine Čukarica i ove godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature za učenike osmog razreda čukaričkih osnovnih škola. Časovi srpskog jezika i matematike odvijaće se svake subote i nedelje, počev od 16. marta do 9. Juna.

Nastava će se održavati na pet lokacija: u zgradi opštine Čukarica, OŠ „Filip Kljajić Fića” na Banovom Brdu, OŠ „Ujedinjene nacije” na Ceraku, OŠ „Braće Jerković” u Železniku i OŠ „Vuk Karadžić” u Sremčici.

Pozivaju se zainteresovani roditelji da prijave svoju decu na malamatura@cukarica.rs. Prijavljivanje traje do 14. marta. U prijavi je potrebno navesti sledeće podatke:

  • ime i prezime deteta,
  • ime i prezime roditelja,
  • osnovna škola koju dete pohađa,
  • adresa stanovanja i
  • broj telefona.

Nastava će se održavati u sledećim terminima:

  • I grupa – od 9 do 10.30 časova
  • II grupa – od 10.30 do 12 časova
  • III grupa – od 12.30 do 14 časova
  • IV grupa – od 14 do 15.30 časova.

Besplatan projekat pripreme male mature vodiće sertifikovani profesori sa iskustvom u radu sa decom.

Zemun

Opština Zemun ove godine po četvrti put realizuje besplatni pripremni program iz srpskog jezika i matematike.
Pripremna nastava počinje 9. marta i trajaće do 26. maja 2019. godine.

Od 1.611 učenika osmih razreda, 1.140 njih će, uz saglasnost roditelja, u grupama, u danima vikenda pohađati pripremni program. Za to su određene četiri lokacije – škole ”Boško Palkovljević Pinki”, ”Svetozar Miletić”, ”Sonja Marinković” i Škola za decu oštećenog vida ”Veljko Ramadanović”.

Obrenovac

Gradska opština Obrenovac planira da tokom maja organizuje pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita. U toku je proces anketiranja učenika i roditelja o zainteresovanosti za takvu nastavu. U skladu sa brojem zainteresovanih, nastava bi se najverovatnije održavala u matičnim školama, i to iz matematike i srpskog jezika.

Grocka

Čelnici Opštine Grocka će do kraja marta održati sastanak aktivom direktora osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine. Ako škole budu pokazale ineters da se organizuje besplatna priprema, opština će to i da uradi, kaže za Ranac Živadin Mitrić član opštinskog veća zadužen za prosvetu. Problem je što, kako kaže, opština nema prostor za tako nešto, pa bi pripreme bile organizovane u školama.

– Škole su inače već počele sa pripremama i naše iskustvo je da oni to vrlo dobro rade. Ranije nije bilo potrebe da se tako nešto organizuje. Ako se sada izajsne za to, mi ćemo da organizujemo to brzo, a najoptimalnije je da počne do 15. Aprila – kaže Mitrić.

Surčin

Problem sa prostorom zaorganizaciju pripremne nastav eima i Surčin, koji nema čak ni zgradu opštine.

– Mi kao najmlađa opština memamo čak ni zgradu, pa nemamo ni mogućnost da tako nešto organizujemo – kaže Darko Ćirković, predstavnik opštine za odnose sa javnošću.

Mladenovac

Opština Mladenovac neće organizovati besplatne pripreme za maturante.
– Prema informaciji koju nam je dostavila predsednica aktiva direktora osnovnih škola na teritoriji Gradske opštine Mladenovac, pripremna nastava za učenike osmog razreda organizuje se u školama. Pripremna nastava počinje od početka drugog polugodišta i traje do kraja školske godine. Nastava se organizuje iz sledećih predmeta: srpski jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija – kažu u Opšptini Mladenovac.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/