Home » VIKEND ZA PROBU MALE MATURE
MATURA

VIKEND ZA PROBU MALE MATURE

male mature

Predstojeći vikend rezervisan je za probu male mature u osnovnim školama.

Mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dva meseca pre male mature. Za njih je 12. i 13. aprila organizovan probni završni ispit. Oni će rešavati testove iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani test.

Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike. Drugog dana radiće zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa. On obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević kaže da je priprema testovi za probni završni ispit u završnoj fazi, da su ostale samo tehničke dorade.

Škole testove za aprilsku proveru znanja osmaka preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola ima svoj pin kod pomoću koga preuzima testova, zatim ih umnožavaju u raspodeljuju učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

Uloga probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati probni završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

Proba male mautre – tri testa

“Cilj je da se prođu sve procedure u školama, kao za završni ispit. Djaci moraju da donesu đačku kljužicu, testovi ne mogu da se popunjavaju običnom olovkom, pobni završni ispit se organizuje u fiskulturnoj sali kao na maloj maturi”, pojašnjava Stanojević.

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri novoa – osnovni, srednji i napredni. Pođednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Stanojević kaže da je priprema testova za završni ispit u toku. Da su timovi počeli sa radom u decembru i da se još uvek pišu zadaci.

“Sačekamo rezultate probnog završnog ispita da vidimo da li je potrebno napraviti neke korekcije u završnom ispitu”, pojasnila je Stanojević.

Prošle godine nakon probnog završnog ispita škole su slale svoje komentare na testove probnog završnog ispita. Na mejl Zavoda stizale su preporuke nastavnika, ali i roditelja i učenika.

“Analizirali smo sve komentare probnog završnog ispita i u odnosu na to napravili izmene u samom završnom ispitu”, istakla je Stanojević.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17,18,19. juna. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/