Home » HAOS OKO NADOKNADE NASTAVE: MINISTAR SADA NE ŽELI NI RADNE SUBOTE
AKTUELNO

HAOS OKO NADOKNADE NASTAVE: MINISTAR SADA NE ŽELI NI RADNE SUBOTE

nadoknade nastave

Totalni haos. Tako bi najblaže rečeno mogla da se opiše situacija oko nadoknade nastave posle produženog raspusta zbog gripa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević prvo je bio izričito protiv nadoknade „sažimanjem“ gradiva i produžavanjem školske godine. Opcije su onda bile radne subote i dodatni časovi tokom nedelje.

Ministar Šarčević sada je i protiv radnih subota! O tome je dopisom u četvrtak 28. marta obavestio direktore škola.

Nadoknade nastave kao da neće biti

Dopis prenosimo u celini.

nadoknade nastave
Dopis ministra Mladena Šarčevića direktorima škola

„Poštovani, uz svo uvažavanje autonomije ustanova obrazovanja i vaspitanja, iako su škole napravile sopstvene planove nadoknade, obraćam vam se posle sumiranja izveštaja rkovodilaca Školskih uprava, iz kojih se vidi da se veliki broj roditelja obraća Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školskim upravama, zahtevom da se nadoknada propuštenog rada, usled produžetka rada zbog epidemije gripa, ne organnizuje subotom.

Kako se najveći broj ranije planiranih aktivnosti, kao što su takmičenja i smotre, ispiti, pripreme za završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole, odnosno mature za učenike završnoh razreda srednjih škola, kao i druge vannastavne aktivnosti realizuju subotom, molim vas da nadoknadu propuštenog rada realizujete u toku radne nedelje, odnosno od ponedeljka do petka. S poštovanjem, ministar Mladen Šarčević.“

Igranje sa decom i školom

Posle svega postavlja se pitanje ko i zašto unosi zabunu i haos u škole u pogledu nadoknade nastave? Šta će da rade škole koje su već isplanirale nadoknadu subotama?

Kako iko može da shvata ozbiljno škole i ceo školski sistem, kada se gotovo mesec dana ne zna kako će biti organizovane nadoknade nastave?

Na kraju, da li iko misli na samu decu? Da li na njih misle oni koji bi da „sažimaju“ i „preskaču“ gradivo? Da li na njih misle oni koji ih dovode u zabunu kada će ići u školu, a kada neće ići u školu?

Na kraju će se, ponovo, ispostaviti da su u pravu oni koji u celoj priči oko nadoknade nastave vide samo puko ispunjavanje forme.

Foto Ognjen Manojlović
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Bio sam direktor najmanje seoske škole u opštini Aleksinac. U jednom isturenom odeljenju smo imali tešku havariju na sistemu grejanja u sred zime i popravke ogromnih razmera, te je nastava bila u prekidu. Poslao sam ministru zahtev za odobrenje na odstupanje od kalendara rada zbog nadoknade. Tražio sam da mi se odobri da se nastava u tom odeljenju, po popravci, izvodi u toku zvaničnog raspusta. U obrazloženju sam, između ostalog, naveo da je to kako bi se izbegao prevelik broj radnih subota tbog “usaglašavanja sa kalendarom smotri i takmičenja jer su ona subotom”, naveo probleme koji bi tako nastali, dalje sam naveo i završni ispit (Uključujući i probni) itd. Dobio sam odobrenje, a kasnije sam, očigledno, smenjen sa funkcije (kao nesposoban, nesmotren ili tako nešto). Smešno mi je što sada to što sam početkom februara, čini mi se, predočio ministru čitam u ovom dopisu. Dakle, tek pošto se desilo i naišli su na problem su videli šta se zapravo dešava, po ko zna koji put! Još mi je smešnije što je jedan direktorčić seoske škole u provinciji pogledao u kalendar i video nešto o čemi je obavestio i ministra, a vrli ministar i ceo čopor vajnih savetnika i službenika to nije mogao da uvidi! Tragikomedija!

https://www.facebook.com/ranacportal/