Home » JEDNOSMENSKA I CELODNEVNA NASTAVA: ZNATE LI RAZLIKU?
AKTUELNO

JEDNOSMENSKA I CELODNEVNA NASTAVA: ZNATE LI RAZLIKU?

celodnevna nastava

U nešto više od 200 škola u Srbiji, od septembra će se ići isključivo pre podne, a biće organizovana i celodnevna nastava. To, međutim, nije isto što i jednosmenska nastava. Tačan broj škola još nije poznat. Ideja Ministarstva je da ih bude 240, mada je sam ministar govorio o 210 škola. Pitanje je, naime, da li će sve škole moći da obezbede potrebne uslove. Odnosno, da li imaju prostor, imaju li kuhinju ili mogućnost da obezbede ketering…

To predviđa pilot-projekat Ministarstva prosvete.

– Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je predviđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena mreža škola – izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nakon početnog projekta, koji startuje naredne školske godine, razvija se strategija do 2030. godine.

Većina škola sada radi u dve smene. Manji broj matičnih škola radi u jednoj smeni. Isto je i sa njihovim izdvojenm odeljenjima, u najvećem broju slučajeva.

Ideja je da se se kroz rad u jednoj smeni, kako poručuju iz Ministarstva, učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave. One bi pomogle njihovom razvoju, kao što su recimo sprotske aktivnosti, razne sekcije, dopunska ili dodatna nastava i slično.

U javnosti se često poistovećuju pojmovi celodnevna nastava, rad u jednoj smeni i jednosmenska nastava. A razlika postoji. U čemu s eona sastoji, objašnjavaju iz Ministartva prosvete.

Celodnevna nastava

Celodnevna nastava se odnosi na prvi ciklus osnovne škole, od 1. do 4. razreda. Nastavu ostvaruju dva učitelja. učenici se prihvataju od 7 sati. Posle prepodnevnih redovnih časova imaju slobodne aktivnosti, obrok i organizovano slobodno vreme. Zatim u drugoj smeni nastavaljaju sa delom redovnih časova.

Rad u jednoj smeni

Rad u jednoj smeni je obična nastava koja je samo u jednoj smeni. Tome teže sve škole, što je i logično. To sprovode škole koje imaju potrebne uslove za to, odnosno prostor. Većina škola radi u dve smene, a samo manji broj radi u jednoj smeni. Izdvojena odeljenja, poput nekog od 10-20 učenika radi u jednoj smeni, jer nema potrebe da časovi budu i prepodne i popodne.

Jednosmenska nastava

Jednosmenska nastava, odnosno kako se zvanično zove “Jednosmenska organizacija rada ustanove s ciljem pružanja dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika”. O tome govori ministar ovih dana. Ideja je da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, tako da vreme posle redovne nastave koriste u funkciji razvoja.

Primera radi, danas mnogo roditelja radi od 9 do 17 časova. Dok oni dođu kući to je već 18 časova. Dete je, po sadašnjem sistemu, školu završilo već oko 13.30 časova i “samuje” do 18 časova. Želja je da se to vreme iskoristi da radi domaći zadatak, da uči strani jezik, da se bavi sportom, svira instrument, da stiče preduzetničke veštine u učeničkoj zadruzi i slično.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/