Home » BRITISH COUNCIL: PROGRAMIRANJE SPREMA DECU ZA POSLOVE BUDUĆNOSTI
AKTUELNO

BRITISH COUNCIL: PROGRAMIRANJE SPREMA DECU ZA POSLOVE BUDUĆNOSTI

programiranje

Kada spojite kreativnost, programiranje i želju da se pomogne društvu, dobijate ono što su napravile dve devojčice iz Lazarevca.

Tijana Beljić i Nina Gavrilović, učenice OŠ „Dule Karaklajić“, osmislile su dva uređaja, razvijena primenom mikrobitova. Jedan štedi vodu, jer upozorava na nekontrolisano oticanje iz česme. Drugi kontroliše temperaturu u prostoriji, pa tako utiče i na moguće visoke račune za grejanje.

Sve to Tijana i Nina osmislile su kao učesnice projekta „Škola za 21. vek“. Projekat sprovodi Britanski savet, a finansira ga Vlada Velike Britanije. Sa svojim uređajem pobedile su na državnom takmičenju. Predstavile su ga i na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji je 4. i 5. aprila održan u Beogradu.

programiranje
Nina Gavrilović i Tijana Beljić

– Ideja nam je bila da pomognemo školi i društvu. Naša škola skupo plaća vodu i grejanje. Usmerili smo se ka tome da smanjimo te račune. U školi imamo i odeljenje za decu sa posebnim potrebama. Oni često zaborave ili da zavrnu slavinu ili da zatvore vrata učionice. Spojili smo dve ideje i nastao je ovaj projekat – kaže za Ranac Tijana Beljić, učenica sedmog razreda.

Njena drugarica Nina Gavrilović ponosno ističe da uređaj koji su osmislile funkcioniše u njihovoj školi.

Programiranje, ali i matematika, fizika…

Obe interesuje programiranje, ali i matematika, hemija, fizika… Na pitanje da li nameravaju da im programiranje bude i posao, odgovaraju: „Sad se trudimo da se bavimo onim što nas interesuje, pa da kasnije možemo da odlučimo šta ćemo biti.“

A kako njihov mikrobit radi, objašnjava nastavnica matematike Jelena Savković.

– Jednostavno, jedan uređaj, mikrobit kači se na pokretni deo česme. On registruje svaku promenu položaja. Ukoliko se posle određenog vremena ne vrati u početni položaj, zapišti. Ako nema nikoga ko bi zavrnuo slavinu, uređaj šalje porukudrugom mikrobitu u prostoriji u kojoj neko sedi – objašnjava Jelena Savković.

programiranje

Po sličnom principu radi i drugi mikrobit uređaj, programiran da registruje promenu temperature. Na svako odstupanje veće od dva stepena, signalizira drugom mikrobitu koji se nalazi u kontrolnoj prostoriji.

Takav uređaj bi, veruje Savković, zaista bio pogodan za ustaove za smeštaj dece sa posebnim potrebama.

– Tijana i Nina su, zaista zamislle da ustanove za smeštaj osoba sa posebnim potrebama imaju kontorlnu sobu. U njoj bi sedele sestre koje bi reagovale na svaki signal mikrobita, bez potrebe da im iko išta govori – dodaje ona.

Stara škola i novi vek

Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan, objašnjava šta je glavna korist ovog programa.

– Ovaj program namenjen je rešavanju specifičnog problema. Svet se dramatično promenio u poslednjih 30 godina od pojave Interneta. Školski sistem se nije toliko menjao u poslednjih 150 godina. Kako takav sistem može deci da pruži odgovarajuće veštine za život u 21. veku. Mi ne znamo kojim će poslom ova deca da se bave, jer ti poslovi još nisu izmišljeni. Za zemlje širom sveta veliki je izazov da deci daju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti koju mi ne možemo da predvidimo – objašnjava Kler Sirs.

programiranje
Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan

Iz razgovora sa poslodavcima zaključili su da su im potrebni ljudi sa veštinama iz oblasti digitala. Traže se i veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema.

– To su neke osnovne veštine. Kao i sposobnost da komuniciraju, da budu kreativni, da rade u timovima – dodaje ona.

Projekat se odvija na dva koloseka. Najpre uče nastavnike kako da decu uče kritičkom mišljenju i rešavanju problema. Potom škole dobijaju mikrobit uređaje, na kojima deca uče da kodiraju. A rezultat tog programiranja treba da donese rešenje konkretnog problema.

– Prvi zadatak koji deca imaju je da identifikuju problem. Mnogi od tih problema dolaze iz ličnog iskustva. Jedan od timova bio je inspirisan lošim parkiranjen oca jednog od članova. Zato su osmislili parking senzor. Jedni su napravili klaser za lekove za starije ljude, jer je nečiji imao problem sa uzimanjem prave količine lekova svakog dana – objašnjava Kler Sirs.

Program će trajati tri godine i obuhvatiće 5.000 škola u zemljama Zapadnog Balkana.

Šta je mikrobit

Mikrobit je ručni mikro računar koji može da se koristi za raznovrsne kreacije – od robota do muzičkih instrumenata. Mogućnosti su beskonačne. Osmišljen je tako da deci obezbedi uzbudljiv i zanimljiv uvod u programiraanje. Danas je mirkobit u širokoj upotrebi u školama širom sveta. Ka nagradu dobile su ga i Tijana Beljić i Nina Gavrilović.

Foto Mogli
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/