Home » SAVETNIK ZA ZAŠTITU OD NASILJA – KOGA SAVETUJE, KOME POMAŽE?
BEZBEDNOST

SAVETNIK ZA ZAŠTITU OD NASILJA – KOGA SAVETUJE, KOME POMAŽE?

savetnik za zaštitu od nasilja

Savetnik za zaštitu od nasilja biće još jedan novitet u školama od septembra. Ministarstvo prosvete angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama. Cilj je da se predupredi vršnjačko nasilje koje je iz godine u godinu u ekspanziji.

Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete najavila je za RTS da angažovanje savetnika počinje od septembra sledeće školske godine.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da savetnici koji će biti angažovni već rade u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovo je vid dodatnog angažovanja.

Kako kaže, reč je o pedagozima, psiholozima i nastavnicima koji su zaposleni u školama, ali to ne znači da će raditi u svojim školama.

Savetnik za zaštitu od nasilja – kako se bira

Krivokuća navodi da su oni birani prema različitim kriterijumima. A to su su prethodni rad na prevenciji nasilja ili uključivanje u programe zaštite.

savetnik za zaštitu od nasilja

Osoba koja će raditi kao savetnik za zaštitu od nasilja će obuke dobijati kontinuirano, rekla je Krivokuća. Ona je dodala da će im to pomoći da dobro poznaju sistem i procedure.

Objasnila je da Ministarstvo ima školske uprave kao organizacione jedinice i da u njima postoje prosvetni savetnici koji pružaju podršku školama.

Savetnici za zaštitu od nasilja će biti angažovani kada bude postojala potreba da se nekoj školi pruži podrška da unapredi sistem zaštite od nasilja ili ako bude postojala neka konkretna situacija.

Bez komunikacije sa decom i roditeljima

Kako kaže Krivokuća, oni neće raditi direktno sa decom i roditeljima, već kao podrška onima koji već rade u školama. Savetnik za zaštitu od nasilja će imati dužnost da im pokaže primere dobre prakse, procedura i da im ukažu kako da komuniciraju sa roditeljima ili koje aktivnosti da sprovode sa učenicima.

Krivokuća dodaje da su osnovne škole najspecifičnije jer pokrivaju veliki dijapazon uzrasta.

Takođe, u osnovnim školama su roditelji malo više uključeni i zainteresovani za rad nego u srednjim školama.

Programi zaštite od nasilja podrazumevaju preventivne aktivnosti, rekla je Krivokuća. Ona je dodala da svaka škola ima obavezu da godišnjim planom predvidi program zaštite.

To može biti uključivanje dece u različite radionice na kojima mogu da steknu socijalne veštine, kako da komuniciraju, prepoznaju emocije i rešavaju konflikte.

Takođe, Krivokuća navodi da je potrebno raditi i sa odraslima tako što bi se obezbedili stručnjaci koji bi držali predavanja i tribine.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/