Home » DIGITALNI VODIČ ZA BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU
BEZBEDNOST

DIGITALNI VODIČ ZA BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

bezbednost dece na internetu

Bezbednost dece na internetu je jedan od prioriteta Ministarstva prosvete. A da bi bezbednost dece na internetu bila zadovoljavajuća, neophodan je razvoj digitalne pismenosti i digitalnih sposobnosti dece.

To je poručila pomoćnica ministra Vesna Nedeljković na predstavljanju digitalnog vodiča za bezbednost dece na internetu u Srbiji „Deca i internet – pametno od početka“.

Cilj ministarstva je da deca budu informisana, aktivna i bezbedna na internetu, a da digitalne tehnologije koriste na kvalitetan način i za učenje.

Bezbednost dece na internetu kao izazov

bezbednost dece na internetu
Sa predstavljanja Digitalnog vodiča za bezbednost dece na internetu

Ona je konstatovala da je izazov kako pružiti maksimalnu korist interneta za svako dete, a istovremeno da se ublaži mogućnost štete koja može da nastane zbog nasilja na toj mreži.

Pomoćnica ministra je podsetila i da je 2017. razvilo “Okvir digitalnih kompetencija nastavnika” koji služi kao okvir za rad na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika.

Prema rečima direktorke Unicefa u Srbiji Ređine De Dominićis deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu. Roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih usmere da digitalnu tehnologiju koriste na konstruktivan način.

– Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba. Deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje iz digitalne pismenosti – istakla je De Dominićis.

Vodič za roditelje, nastavnike i decu

Ona je posebno zahvalila kompaniji Telenor koja je partner Unicefa tokom niza godina u naporima da se stvori bezbedno digitalno okruženje za decu.

Privatni sektor, posebno iz oblasti tehnologije i telekomunikacija, ima posebnu odgovornost i jedinstvenu mogućnost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na decu, smatra generalni direktor Telenora Srbija Majk Mišel.

– U Telenoru, strateški se bavimo temom bezbednog korišćenja interneta i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih. Od 2012. edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, Unicefa i brojnih partnera. Digitalni vodič koji smo danas lansirali pruža praktično znanje. Ono je dostupno svakom roditelju, nastavniku i detetu u samo nekoliko klikova – izjavio je Mišel.

Zaštita od nasilja, diskriminacije…

Jelena Žunić Cicvarić iz Užičkog centra za prava deteta je objasnila da vodič doprinosi zaštiti i ostvarivanju prava deteta koja su, u četvrtoj digitalnoj revoluciji, u velikom izazovu.

– To se odnosi na pravo deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije, zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaj. Tu je i zaštita privatnosti, ali i pravo na slobodu izražavanja i dostupnost informacija koje su značajne za dečji razvoj. Zati, pravo na kvalitetno obrazovanje, igru, slobodno vreme i kulturne aktivnosti – poručila je Žunić Cicvarić.

Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu biće korišćen u školama i predškolskim ustanovama, kao i udruženjima roditelja i vaspitača širom Srbije.

Dostupan je svim zainteresovanim roditeljima na linku http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/